Dincolo De Nisipuri De Fanus Neagu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intr-o dupa-amiaza din vara secetosului an 1946, un taran dintr-un sat de campie buzoian, pe nume Susteru, iese din casa, manat de pofta unei tigari. Isi rasuceste o tigara din frunze uscate de iedera si porneste pe ulita prafuita spre Buzau. Se intalneste cu dascalul, care ii cere o tigara imprumut, dar caruia ii raspunde ca nu este buna, ca te ustura la limba.

Pe o movila, el zareste (sau i se pare ca zareste) un calaret care goneste catre sat si care ii striga (sau i se pare lui) ca vine garla, caci a plouat la munte.

Susteru o ia la fuga spre sat, impiedicandu-se si ridicandu-se rapid, nerabdator sa dea de stire oamenilor ca albia se va umple de apa.

In curand, malul raului se umple de sateni, barbati, femei si copii, tineri si batrani, care isi reiau viata de acolo de unde li se oprise o data cu instalarea secetei: barbatii isi sufleca pantalonii ca sa nu li se ude, femeile ii tin deoparte pe copii, ca sa nu-i ia apa, un batran pescar pune carlige pentru pesti, iar o fata se piaptana pe indelete, rasfirandu-si cosita.

Oamenii asteapta pana la apusul soarelui sosirea apei, dupa care ii cer socoteala lui Susteru. Acestuia ii vine ideea ca morarii din deal au oprit apa si ca acestia trebuie determinati, eventual cu forta, sa-i dea drumul.

Alaturi de vreo douazeci de barbati, el porneste, calare, la deal spre prima moara, unde gasesc iazul gol.

La fel se intampla si la morile urmatoare, incat oamenii il parasesc, intorcandu-se in sat pe jos, caci caii murisera unul cate unul.

Susteru isi continua urcusul, atras de luna ca un somnambul, simtind in fata racoarea valurilor.

Caracteristici: - apartine genului epic: autorul isi exprima indirect sentimentele si gandurile prin intermediul actiunii si al personajelor; - intindere medie (mijlocie) intre schita si roman; unele nuvele sunt structurate in parti, numerotate cu cifre romane precum romanele (Budulea Taichii de Ioan Slavici); - predomina naratiunea, dar se impleteste cu descrierea (personajelor, mediului, naturii) si cu dialogul; - actiunea este relativ simpla, chiar daca mai complexa decat a schitei, urmarind un singur fir narativ, - ea surprinde fapte verosimile, dar cu o nota de senzatie, inedite, deci apar si elemente fantastice; - timpul este mai indelungat decat in schita ajungand pana la zeci de ani; - actiunea este declansata de unul sau mai multe conflicte puternice si se deruleaza rapid, fara comentarii din partea naratorului, spre deosebire de povestire, unde naratorul se implica in relatarea evenimentelor; - conflictul central este constituit in jurul unui personaj puternic reliefat, prezentat amanuntit.

- personajele sunt mai numeroase decat in schita, alese din diferite categorii sociale, atat principale, cat si secundare sau episodice, atat individuale, cat si colective; - personajele principale sunt, insa, putine si urmarite in evolutie, fiind simbolice; - evolutia personajelor este determinata nu numai de ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
698 cuvinte
Nr caractere:
3 486 caractere
Marime:
5.78 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Dincolo De Nisipuri De Fanus Neagu - Varianta 1
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Fanus Neagu (1932) este prozator, autor de povestiri, nuvele si romane evocand o lume misterioasa...
Fanus Neagu nuvelist si romancier contemporan, el s-a facut remarcat in proza romaneasca...
Aparuta in 1962, Dincolo de nisipuri este o nuvela in care se concentreaza mai multe elemente...
Intr-un spatiu narativ restrans nuvela Dincolo de nisipuri are un numar insemnat de personaje...
Zona Brailei cu lumea misterioasa a baltilor si a Baraganului a dat literaturii romane un...
Sus!