Dincolo De Nisipuri De Fanus Neagu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aparuta in 1962, Dincolo de nisipuri este o nuvela in care se concentreaza mai multe elemente specifice prozei lui Fanus Neagu: nostalgia puritatii primordiale, lumea buimaca antrenata in acte greu de justificat, prezenta mitului, lirismul. Naratiunea se desfasoara cronologic, pe parcursul a cateva ore, fiind alcatuita din secvente narative in centrul carora se afla Susteru - personajul principal: plecarea de acasa, intal nirea cu misteriosul calaret, momentele in care oamenii asteap ta apa, drumul spre cele doua mori, urcusul lui Susteru spre a treia moara.

Subiectul este aparent simplu si ar putea fi povestit astfel: intr-o dupa amiaza din vara lui 1946 (an de seceta cum plita), Susteru - un taran dintr-un sat de pe valea Buzaului - iese din casa, manat de pofta unei tigari.

Decorul este al satului de campie, al carui tablou se con stituie din acumulari de detalii: ulita, femeia care aduna baliga, cainele care se scutura de pureci, coltul unui gard - toate alca tuiesc imaginea unei lumi bine cunoscute. in acest cadru, cel dintai om pe care-1 intalneste Susteru este dascalul satului (despre care toata lumea zicea ca si-a pierdut mintile din pri cina foamei). Aparitia acestui personaj ciudat prefigureaza scenele de psihoza colectiva care vor urma.

Coborand spre malul Buzaului, Susteru, gaseste acelasi ta blou dezolant: santurile (prin care altadata venea apa) erau goale, albia raului se intindea in sus ca o omida cenusie, iar aliorul se incolacea de caldura. In departare, pe o movila, se zarea un calaret care se apro pia in goana de sat; trecand pe langa Susteru, acesta i-a stri gat ca a plouat la munte si vin apele: Observandu-l, calaretul carmi spre el si striga, aratand cu bratul indarat, ca vine garla. A plouat la munte si vine garla. Vine Buzaul. inlocuirea dialogului prin vorbire indirecta, iuteala derularii acestei intalniri si stergerea imaginii calaretului (care disparea ca o naluca in fulgerarile apei mortilor), plaseaza intamplarea la limita dintre real si iluzoriu, o invecineaza cu mirajul.

Susteru anunta satul si, in curand, pe malul raului secat se aduna o multime de oameni. Satenii sunt prezentati intr-un tablou panoramic in care atitudinile si vorbele ating absurdul: barbatii isi sufleca pantalonii (ca sa nu se ude atunci cand vor veni valurile), femeile isi tin copiii pe langa ele (ca sa nu-i ia apa), un batran pune carlige cu momeala pentru pesti.

t Convingerea ca apa va veni este atat de vie, incat oamenii stau, pana la apusul soarelui, intr-o asteptare incordata.

Atunci cand Susteru presupune ca morarii din deal au oprit apa, vreo douazeci- de calareti, in frunte chiar cu personajul principal, pornesc spre prima moara, dar gasesc iazul gol.

Descurajati, cativa calareti renunta, dar cei ramasi, condusi de Susteru, isi continua cavalcada nocturna spre a doua moara; cu putin inainte de miezul noptii, mirajul apei se destrama, iazul acesteia fiind tot gol si dezolant.

In final, singur Susteru porneste spre a ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
958 cuvinte
Nr caractere:
5 106 caractere
Marime:
10.33 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Dincolo De Nisipuri De Fanus Neagu - Varianta 6
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Fanus Neagu (1932) este prozator, autor de povestiri, nuvele si romane evocand o lume misterioasa...
Fanus Neagu nuvelist si romancier contemporan, el s-a facut remarcat in proza romaneasca...
Intr-un spatiu narativ restrans nuvela Dincolo de nisipuri are un numar insemnat de personaje...
Zona Brailei cu lumea misterioasa a baltilor si a Baraganului a dat literaturii romane un...
In vara anului 1946, intr-un sat de campie mistuit de seceta de doi ani.Susteru se trezeste dupa...
Sus!