Dincolo De Nisipuri De Fanus Neagu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Fanus Neagu nuvelist si romancier contemporan, el s-a facut remarcat in proza romaneasca printr-un limbaj rafinat si pri atmosfera pe care a cret-o. O dovada a acestor calitati ale creatiilor sale o ofera si nuvela Dicolo de nisipuri care da si titlul volumului aparut in anul 1962. Opera literara Dincolo de nisipuri intruneste toate notele definitorii ale unei nuvele deoarce este o opera epic in proza, mai intinsa decat schita cu o actiune mai mai complicata decata acesteia si cu un numar mai mare de personaje prezentate in modul lor de viata.

Astfel prima nota definitorie pe care o intalnim in opera literara Dincolo de nisipuri este caracterul ei epic. Autorul isi exprima in mod indirect sentimentel prin intermediul personajelor. Relatarea se face la persoana a- III- a, autorul detasandu-se de actiune si de personaje.

Toate intamplarile sunt prezentate etajat, ascendent constituindu-se in momente ale subiectului unei opere literare.

Intamplarile se petrec in anul 1946 intimpulunei secete ce tine de 2 ani, intr-un sat din Campia Baraganului dicolo de nisipuri dar si in satul de sus, unde satenii pleaca in cautarea apei.

Expozitiunea nuvelei este ampla incepant cu prezentarea Susterului, personajul principal, care trezindu-se din somn constataca cei ai casei lipseau de acasa fiind plecatii in sat dupa mancare. Secetatinea de 2 ani. Ingandurat Susterul isi face o tigare din frunzade iedera si iese in drum, undese intalnest cudascalul satului.

Astfel Susterul isi duce luntrea la ap si incepe sa isi curete santurile. Clopotele bisericii incep sa bata. Desfasurareaactiunii prezinta oamenii care incep pregatirile pentru intampinarea apei.

Spre seara oamenii isi pierd rabdarea si se hotarasc sa plece in cautarea apei.

O ceata de oameni in frunte cu Susteru pleaca in satele de mai sus, dar ajungand la prima siapoi la a doua moara constata ca iazurile sunt goale.

Acum actiunea atinge punctul culminant, deznodamantul ni-l prezinta pe Susterul parasit de catre ceilalti continundusi drumul spere cautarea apei.

O alta trasatura a nuvelei este prezenta unui numar mai mare de personaje decat in schita. Exista personaje individual si personaje colective. Cele individual sunt principale: Suterul, secundar: dascalul sau episodice: calaretul, mosul. Cele episodice sunt reprezentate de sateni si calretii satului.

Doua dintre acestea sun simbolicedeoarece prin prezenta lor dau operei o atmosfera fabuloasa.

Personajele sunt profund legate de mediurile in care traiesc. Nararea desi se face de catre autor, ea este relizata pe perspectiva trairilor si obsesilor personajului principal, Susteru. Pentru a socate in evidenta aceste trasaturi autorul recurge la naratiune.

Naratiunea este adesea intrerupta de descrieri cu ajutorul carora autorul creaza cadrului o atmosfera sufocanta si dezolanta a satului.

Prin descriere autorul realizeaza atat o atmosfera de mister cat si o relitate completa dar si subiectiva atunci cand prezinta ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
569 cuvinte
Nr caractere:
3 248 caractere
Marime:
10.10 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
opera, literatura
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Dincolo De Nisipuri De Fanus Neagu - Varianta 10
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Fanus Neagu (1932) este prozator, autor de povestiri, nuvele si romane evocand o lume misterioasa...
Aparuta in 1962, Dincolo de nisipuri este o nuvela in care se concentreaza mai multe elemente...
Intr-un spatiu narativ restrans nuvela Dincolo de nisipuri are un numar insemnat de personaje...
Zona Brailei cu lumea misterioasa a baltilor si a Baraganului a dat literaturii romane un...
In vara anului 1946, intr-un sat de campie mistuit de seceta de doi ani.Susteru se trezeste dupa...
Sus!