Demostratia Ca O Opera Literara Apartine Genului Fabula Cainele Si Catelul Grigore Alexandrescu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Fabula aleasa de mine pentru demonstrarea apartenentei la specie este Cainele si catelul, de Grigore Alexandrescu.

Este o opera literara epica, in versuri, de mici dimensiuni, in care autorul critica anumite defecte morale sau comportamentale ale unor oameni, prin intermediul animalelor personificate.

In prima parte este prezentata o intamplare dialogata: intr-una din zile, Samurache, un catel mic si slab, asculta cu luare-aminte discutia dintre Samson, un dulau de curte ce latra tare si un bou oarecare. Samson pleda pentru egalitate intre dobitoace, pentru democratie, ca in tarile civilizate, zicand ca uraste animalele care cred despre sine ca sunt foarte importante, care sunt foarte mandre de originea lor nobila si ca el prefera sa fie numit caine sadea, si nu domnia voastra. Auzind toate acestea, Samurache intervine in discutia celor doi, felicitandu-i pentru ideile lor marete. Samson, jignit de indrazneala lui Samurache de a-i numi fratii mei, incepe sa-i vorbeasca pe un ton plin de dispret, insultandu-l si chiar amenintandu-l cu bataia: Noi, fratii tai? Raspunse Samson plin de manie.

Partea a doua a fabulei este constituita din morala, care este exprimata in mod direct: Aceasta intre noi adesea o vedem, Si numai cu cei mari egalitate vrem. Personajele sunt simbolice, fiind masti pe caractere umane. Astfel, Samson reprezinta omul demagog, ipocrit, ce se foloseste de idei progresiste pentru a-si sustine interesele. El simuleaza modestie, dar, in realitate, este arogant, agresiv, ingamfat, dur si jigneste pe catelul care a crezut in vorbele lui si chiar il ameninta cu bataia. Samurache este omul naiv, care crede totul, iar boul este omul marginit la minte, care aproba tot ce i se spune, fara sa comenteze, care inregistreaza totul, manifestand indiferenta.

Caracterizarea acestor personaje se face prin vorbe, gesturi si nume (Samson, nume de origine biblica, sugereaza forta fizica mare; Samurache, diminutiv folosit pentru a alinta o fiinta mica, neinsemnata). La baza fabulei sta alegoria, realizata prin personificarea animalelor.

Ca mod de expunere, predomina naratiunea si dialogul (monologul), dar apar si scurte pasaje descriptive.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
406 cuvinte
Nr caractere:
2 212 caractere
Marime:
5.05 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Demostratia Ca O Opera Literara Apartine Genului Fabula Cainele Si Catelul Grigore Alexandrescu
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Sus!