Demostratia Ca O Opera Literara Apartine Genului Doina Frunza Verde Magheran

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aceasta este o doina populara, de haiducie. Are caracter sincretic, impletind diferite motive folclorice: motivul codrului, motivul dorului, motivul norocului. Doina s-a transmis pe cale orala, ea avand autor anonim si colectiv.

In poezie sunt exprimate, in mod direct, sentimente variate si puternice: dorinta arzatoare de liberate a haiducului, atasamentul fata de cei ce lupta pentru dreptate sociala si libertate nationala, mandria de a fi haiduc, increderea in calitatile sal, bucuria ca isi poate folosi calitatile in lupta pentru libertate sociala (haiducia) si nationala (miscarea revolutionara condusa de Tudor Vladimirescu). In text, autorul anonim (eul liric) se confeseaza, isi dezvaluie originea si calitatile deosebite izvorate din legatura cu natura: Voinicel mehedintean, Sa ma fac viteaz de tot.

Si-s frecat cu busuioc, Sa am zile cu noroc (partea I) In partea a II-a, eul liric isi exprima adeziunea fata de miscarea lui Tudor Vladimirescu, in slujba caruia isi pune toate calitatile: curajul, priceperea in manuirea pustii, rapiditatea in lupta si spiritul de sacrificiu: Cine-a merge dupa el? Un soiman mehedintel, Care stie sa chiteasca Randunica sa loveasca, Si mai stie de calare Sa se lupte-n fuga mare.

Si mai stie sa inoate Vaslind Dunarea din coate. Autorul incheie ambele parti ale doinei cu exclamatia retorica Aoleo! , in prima parte ea exprimand satisfactia, bucuria si speranta ca va avea posibilitatea sa se alature lui badea Tudor, in a doua ducand la cresterea dramatismului comunicarii sentimentelor, la potentarea lor, la evidentierea profunzimii acestora.

Eul liric foloseste ca procedee artistice interogatii retorice, epitete metaforice (inima de otel), personificari (tipa sufletul din mine), forme de superlativ absolut (viteaz de tot, foc de dor). Prin acestea el isi comunica sentimentele, dorintele.

Doina Frunza verde magheran, prin formulele frunza verde magheran si frunza verde paducel, care sugereaza, in primul rand, comuniunea, legatura stransa dintre om si natura.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
407 cuvinte
Nr caractere:
2 280 caractere
Marime:
5.49 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Demostratia Ca O Opera Literara Apartine Genului Doina Frunza Verde Magheran
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Sus!