Demonstrație Toma Alimoș

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Balada, specie a epicii populare in versuri, prezinta o intamplare neobisnuita din trecutul indepartat, cu un numar mic de personaje, prezentate in antiteza si in care realul se impleteste cu fabulosul.

Literatura populara are character anonim, pentru ca nu i se cunoaste autorul, oral, deoarece se transmite prin viu grai din generatie in generatie si colectiv, cand participa mai multi autori de-a lungul timpului.

Titlui precizeaza numele personajului principal al acestei balade, propune un ideal uman, simbol al adevarului si dreptatii, Toma Alimos intruchipand spiritul justitiar popular.

Structura compozitionala este tipica baladelor, contine trei parti, delimitate prin expresiile foicica fagului, foicica de rozog si foicica micsunea. In balada Toma Alimos, intalnim motive specifice creatiei populare : singuratatea, legatura dinte om si natura, relatia om-natura, conflictul feudal si testamentul. Cu toate ca epica rimeaza, faptele si intamplarile sunt aesea insotite de un ton liric.

Subiectul se axeaza pe fapte si intamplari existand si momente ale subiectului: In expozitiune aflam ca pe o campie de la poalele muntelui des afla haiducul Toma cu calul la pascut. In intriga, mai apare un personaj, acesta fiind boierul Manea, care vine la Toma si ii cere paguba pe pagubele facute. Haiducul inceteaza sa-l linisteasca servindu-l cu o plosca de vin, dar acesta il injunghie. In desfasurarea actiunii, Manea fuge cu calul, iar Toma isi aduna ultimile puteri isi ia calul, se duce dupa Manea si il anunta ca a sosit ceasul dreptatii. In punctul culminant, haiducul il ajunge din urma pe boier si reuseste sa faca dreptate, ucigand dusmanul tuturor. In deznodamant, Toma stie ca nu mai are mult de trait, asa ca isi roaga calul sa-l ingroape si il lasa drept testament fratelui lui de haiducie. Dupa acestea haiducul a murit impacat pentru ca si-a facut dreptate.

Trasaturile lui Toma sunt prezentate fie direct de catre autorul anonim fie indirect ele conturandu-se din faptele si vorbele eroului. Totodata el este prezentat in antiteza cu celalalt personaj al baladei boierul Manea. Daca Toma Alimos e: Nalt la sfat / Mare la sfat / Si viteaz cum n-a mai stat, Manea e: Slutul si uratul / Grosul si-artagosul care venea Cu parul lasat in vant / Cu maciuca de pamant. Inca de la inceputul baladei, autorul anonim ii face eroului un portret fizic si moral: inalt, sfatos, viteaz, acesta se ospateaza dar e trist fiindca e izolat de oameni. Monologul haiducului scoate in evidenta singuratate a eroului. El este un om generos, deschis, sociabil, inchinand murgului si armelor.

Odata cu instalarea intrigii apare si cel de-al doilea personaj boierul Manea stapanul mosiilor si domnul campiilor, bogatasul de prin partile acelui tinut. El e prezentat in antiteza cu haiducul Toma. Poetul anonim foloseste epitete duble: slutul si uratul/ grosul si-artagosul pentru a evidentia trasaturile de character negative, teama de a nu-si pierde averile. Cei ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Demonstratie Toma Alimos
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
691 cuvinte
Nr caractere:
3 684 caractere
Marime:
10.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
Balada, opera
Predat:
la liceu
Sus!