Demonstratie Ca Baltagul Este Roman

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romanul este opera epica in proza de mare intindere, proponderent narativa, cu o actiune complexa, ce se desfasoara in mai multe episoade si pe mai multe planuri narative, avand conflicte puternice, numeroase personaje si oferind o imagine ampla si profunda asupra vietii.

Tema romanului este cautarea si cunoasterea adevarului, iar actiunea se petrece, poate, la intretaierea sec. al XIX-lea si sec. al XX-lea, infatisand lumea patriarhala a satului moldovenesc de la munte si schimbarile ce incep sa se produca prin patrunderea unei alte civilizatii. Temei mentionate i se subordoneaza motivul transhumantei, al femeii justitiare, al cainelui credincios si al legaturii omului cu natura.

Titlul romanului este simbolic, pentru ca baltagul semnifica atat unealta crimei cat si instrumentul cu care se face dreptate. Demonstreaza setea de inavutie, dar si dorinta de justitie.

Partea I constituita din cap. I-IV cuprinde expozitiunea si intriga romanului, de unde aflam ca stand singura pe prispa in lumina toamnei si torcand, Vitoria isi aminteste de povestea spusa de Nechifor Lipan, care cuprinde psihologia oamenilor de munde: o comunitate traind in locuri primejdioase, dar cu puterea de a indura greutatile vietii.

Tot acum, se precizeaza substanta epica a romanului, care consta in disparitia oierului Nechifor Lipan, mai precis intarzierea sa pe drumuri numai de el stiuta. Hotararea Vitoriei de a pleca in cautarea sotului este intriga romanului, deoarece visul premonitor este acum o certitudine a mortii, ce trebuia sa fie razbunata (Vitoria il visase pe Lipan trecand calare o apa neagra, cu fata spre apus si cu spatele spre ea). Partea a II-a a romanului constituie si desfasurarea actiunii determinata de gandul aprig al eroinei: Astazi este o sfanta Luni si incepem implinirea hotararii. Plecand spre Dorna, incepe un lung traseu, cu localitati diferite ca: Bicaz, Calugareni sau Farcasa, aici gasindu-l si pe Mos Pricop, fierarul, care isi aminteste de trecerea lui Nechifor prin acele locuri.

In localitatea Cruci, Vitoria trebuie sa inchina pleosca la o nunta, iar la Borca ia parte la o cumetrie, dovedind ca nu respinge lumea si ca respecta obiceiurile romanesti. In Tara Dornelor se lumineaza adevarul: Vitoria afla ca Nechifor a cumparat 300 de oi in prima Duminica din Noiembrie din care a vandut 100 altor doi gospodari. De cei trei ciobani se stie la Brosteni si la Borca, dar intre Sabasa si Suha nu se mai cunosc decat doi, Calistrat Bogza si ILIE Cutui.

Munteanca isi da seama ca Nechifor a fost ucis in acest perimetru si cere ajutorul autoritatilor, mai ales ca il gaseste si pe cainele Lupu pripasit la curtea unui gospodar din Sabasa.

Aceasta parte a romanului atinge dramatismul pentru ca Vitoria descopera osemintele sotului intr-o prapastie.

Cu o deosebita intuitie, munteanca reusescte sa reconstituie cele petrecute, demascandu-i pe vinovati si indeplinind actul justitiar chiar inaintea praznicului de inmormantare. Reface ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
706 cuvinte
Nr caractere:
3 846 caractere
Marime:
8.34 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
roman, opera, specie literara
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Demonstratie Ca Baltagul Este Roman - Varianta 2
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Romanul este o specie a genului epc in proza, cu actiune mai complicata si de mai mare intindere...
Romanul este opera epica bazata pe naratiunea imbinata cu dialogul si naratiunea care dezvolta...
Romanul este o specie a genului epic in proza, de mari dimensiuni si cu multe personaje insotite...
Demonstratie ca este roman Romanul este opera epica in proza de mare intindere cu o actiune...
Mihail Sadoveanu (1880-1961) a fost cel mai mare povestitor scriitor al nostru. Opera sa cuprinde...
Sus!