Demonstrația romanului - Baltagul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

abordat o diversitate de specii literare: schita, povestirea, romanul. Alaturi de romane precum ,,Fratii Jderi", ,,Nicoara Potcoava", ,,Zodia Cancerului", ,,Neamul Soimarestilor", un loc aparte il ocupa romanul ,,Baltagul".

Ca specie literara, romanul este o opera epica de mare intindere, in proza, cu o actiune complexa si complicata, ce se desfasoara pe mai multe planuri narative, avand conflicte puternice si personaje numeroase si oferind o viziune ampla asupra existentei umane. Titlul romanului este simbolic, baltagul reprezentand atat unelata cu ajutorul careia este ucis Nechifor, dar si instrumenrul pedepsirii unuia dintre ucigasi. Desi este mai mic ca intindere fata de alte romane sadoveniene, ,,Baltagul" are toate trasaturile caracteristice ale acestei specii literare. Este o opera epica, actiunea constituindu-se in momentele subiectului. Romanul are XVI capitole si se structureaza in 3 parti si in momentele subiectului:

Partea I (capitolele I - VI) cuprinde expozitiunea si intriga: Vitoria Lipan, taranca din Magura Tarcaului este ingrijorata de faptul ca Nechifor Lipan, sotul ei nu se intorsese de multa vreme acasa. Femeia era acasa doar cu Minodora, fiul ei Gheorghita fiind cu oile la iernat. Vitoria merge la preot sa scrie o scrisoare pentru Gheorghita si apoi trece pe la vrajitoarea satului, baba Maranda. Gheorghita se intoarce si impreuna cu mama sa face un drum la Manastirea Bistrita si Piatra-Neamt. Neavand incredere in autoritati si nelinistita din ce in ce mai tare, Vitoria se hotaraste sa plece in cautarea sotului sau.

Partea a II-a (capitolele VII - XIII) constituie desfasurarea actiunii: Vitoria face rost de bani si pleaca la drum insotita de Gheorghita. La Borca dau de o cumetrie, iar la Cruci de o nunta si peste tot intreaba de un om ,,cu caciula brumarie si cal negru tintat". Trec prin Tara Dornelor, iar la Vatra Dornei afla ca Nechifor a cumparat trei sute de oi. El si inca doi ciobani carora le vanduse o suta de oi au plecat spre Neagra. Vitoria si Gheorghita refac drumul celor trei: cea din urma Dorna, Brosteni, Borca, Sabasa si Suha. La Suha afla ca nu sosisera decat doi ciobani.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Demonstratia romanului - Baltagul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
856 cuvinte
Nr caractere:
4 486 caractere
Marime:
10.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
demonstratie, roman, baltagul
Predat:
la liceu
Sus!