Dănilă Prepeleac

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intr-un sat locuiau doi frati, amandoi insurati. Cel mare era harnic si grijuliu insa cel mic era sarac si avea o multime de copii.

Fratele mai mic avea o sotie buna la suflet, iar cel mare avea o sotie zgarcita si nu avea copii.

Cel mic avea o pereche de boi buni la munca, dar nu avea car asa ca insista mereu la fratele sau sa-i mai lase carul.

Sotia celui mare incerca sa-l convinga sa nu ii mai dea carul fratelui sau deoarece il va strica. Intr-o zi, convins de sotia sa ii spuse fratelui sau mai mic, sa isi vanda boii si sa-si cumpere altii mai mici, iar din banii ramasi sa-si cumpere un car. Asa a si facut. Isi ia boii de franghie inspre iarmaroc. Pe drum, Danila Prepeleac, ca asa i se spunea in tot satul, se intalneste cu un om care venea din targ cu un car nou. El ii propune sa faca schimbul, sa-i de-a boii si sa ia carul care mergea la vale singur. Cei doi fac schimbul. Omul cu boii pleaca spre casa iar Danila ramane in drum deoarece carul nu mergea si la deal.

Deodata vede un alt om care se ducea iute spre targ pentru a vinde o capra. Acestia fac schimbul mai greu deoarece acesta spune ca, capra lui e buna de lapte. Danila pleaca mai departe in urma schimbului facut. Capra se da greu la drum tragand in dreapta si-n stanga si-napoi chinuindu-l pe Danila Prepeleac, dar chinul nu i- fost lung ca apare un om pe drum cu o gasca in brate de la targ.

Ei isi dau binete si Danila ii propune sa faca schimbul. Omul cu gasca isi lauda marfa ca este gascan, nu gasca. Dupa negocieri Prepeleac marita capra, isi i-a gascanul si pleaca inspre targ.

Ajuns in targ gascanul incepe a gagai iar Prepeleac de galagie spune ca il insoara. Asa a si facut. La dat in schimbul unei pungi cu baiere pe care si-a pus-o in gat si isi ziceDintr-o pereche de boi am ramas c-o punga goala, mai, mai, mai, mai. Dupa ce zaboveste prin targ se intoarce acasa, povesteste fratelui sau cum dintr-o pereche de boi s-a ales cu o punga a pustiu. Fratele sau i-a zis ca este un mare natarau. Danila gandindu-se la cei de acasa insista la fratele sau sa-i mai dea boii si carul pentru a aduce lemne din padure. Fratele sau il avertizeaza ca este pentru ultima oara.

In padure acesta chiteste un copac mare pe care il taie, il doboara in car si peste boi pe care i-a omorat. Vazand prostia pe care a facut-o isi face un plan sa imprumute si iapa fratelui, sa fuga in lume, sa uite de nevasta si copii.

In buimaceala lui prin padure a dat peste un elesteu unde a vazut niste lisite, lisite dupa care a aruncat cu toporul. Toporul s-a dus la fund. Ajuns la fratele lui carpeste o minciuna precum in padure a ploat, este mazca, gheata si va trebuie sa mane boii calare. Fratele sau plictisit de el ii da si iapa cu care Danila fuge imediat pana la elesteu si isi zice ca acolo inalta o manastire cum i-a spus fratele sau ca era bun de calugar. Face o cruce din lemn, o infige in pamant si apoi cauta lemn pentru constructie.

Totul era bine pana cand iese dracul din iaz spunandu-i ca iazul, locul si padurea sunt al lor. Dracul vazand ca ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Danila Prepeleac - Varianta 4
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 081 cuvinte
Nr caractere:
3 971 caractere
Marime:
10.90KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, personaje
Predat:
la liceu
Sus!