Danila Prepeleac

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Acest personaj este diferit fata de eroul din alte basme cu care am fost obisnuiti, datorita complexitatii sale. Pe parcursul basmului, el se afla in doua ipostaze, una in care intruchipeaza prostia, fiind tipul prostului sau pacalitului, iar apoi urmand sa devina simbolul istetimii omenesti.

Autorul il caracterizeaza direct spunand iara cel mai mic era sarac era lenes, nechitit la minte si nechibzuit la trebi. Putem extrage calitatile si defectele sale si din vorbele personajelor cu care intra in contact cum ar fi fratele sau care ii spune mare natarau mai esti. Astfel, in prima parte a basmului, Danila apare ca un personaj lenes, prost, care nu pare a fi un erou.

Faptul ca schimburile intre diferite obiecte ii sunt dezavantajoase, in final alegandu-se cu nimic, evidentiaza prostia. In loc sa se intoarca acasa, el isi continua drumul cu speranta ca in final va reusi sa indrepte situatia, dar cum ghinionul il urmarea peste tot, ajunge sa faca mai mult rau decat bine.

In a doua parte a textului, caracterizarea indirecta se realizeaza prin faptele lui Danila dar si prin personajele cu care intra in opozitie. Caracterul eroului este acum in antiteza cu cel pe care il avea la inceput. Nu mai are rolul omului prost, ci din portiva, devine un simbol al istetimii omenesti.

Incercand sa repare una din pagubele pe care i le-a facut fratelui sau (distruganu-i carul, si omorandu-i boii), se hotaraste sa se intoarca acasa si sa ii ceara iapa ca sa fuga cu ea in lume. Insa pe drum da peste un helesteu, unde ciopleste o cruce si incearca sa ridice o manastire. Atunci apare un drac iesit din iaz, care ii spune ca locul acela apartine dracilor. Danila nu-l ia in seama, hotarat sa-si duca planul pana la capat.

Ca sa scape de el, dracii il pun la incercari, dar acesta da dovada de o inteligenta deosebita, pacalindu-i si luandu-le banii.

Asa cum spune si George munteanu, Danila Prepeleac e un anapoda, prea frumos din punct de vedere etic si esential, pana la vremea prinderii de minte, fiind ca e nimbat de naivitatea careia nimeni nu poate sa-I gaseasca pricina.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
393 cuvinte
Nr caractere:
1 999 caractere
Marime:
7.27 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
opera, genul epic
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Danila Prepeleac - Varianta 5
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Intr-un sat locuiau doi frati, amandoi insurati. Cel mare era harnic si grijuliu insa cel mic era...
Opera lui Creanga s-a implantat in literatura romana ca unul dintre cele mai rezistente momentele...
LUMEA BASMULUI Potrivit Dictionarului de termeni literari "Cuvantul basm este derivat din...
Povestirea Danila Prepeleac are ca tema lupta dintre bine si rau, ca in povestile populare. Ideea...
Specie populara sau culta a genului epic, foarte familiarul basm are o structura stereotipa....
Sus!