Dacia Literara Si Scriitorii Pasoptisti

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aparuta intr-o perioada dificila pentru publicatiile autohtone, revista Dacia Literara a simbolizat un nou inceput pentru literatura romana, reprezentand o noutate a presei. Intr-o perioada in care putinele publicatii existente prezentau preponderent fapte politice, Dacia Literara a fost pata de culoare din presa romaneasca, prin caracterul sau.

Toate acestea se regasesc mentionate in articolul program al revistei, semnat de Mihail Kogalniceanu in calitate de editor raspunzator. Publicata la 30 ianuarie 1840 revista marcheaza un punct de cotitura in literatura romaneasca.

In introducere, articolul prezinta realitatile vremii in privinta publicatiilor nationale.

Sunt mentionate circumstantele politice anterioare ce au impiedicat dezvoltarea presei pana la momentul respectiv. Acesta aduce in discutie si celelalte ziare nationale, Curierul Transilvaniei si Albina Romaneasca.

Ambele, au mai mult sau mai putin o colora locala si includ prea multa politica fara sa puna accentul necesar pe literatura. Astfel, Dacia Literara este prima revista care se angajeaza sa publice doar lucrari literare si din toate zonele tarii, realizandu-se o unificare a romanilor pe plan literar. Se va cere deasemenea si originalitate in creatiile publicate, fiestecarele cu ideile sale, cu limba sa, cu chipul sau, astfel promovandu-se cultura nationala si eliminandu-se treptat puternica influenta a operelor straine. Sunt mentionate minusuri ale literaturii vremii, cum ar fi lipsa originalitatii in operele literare, care deja sunt putine ca numar, dar si multitudinea traducerilor incorecte. Traducerile sunt admise doar daca sunt corect realizate. Acesta mai subliniaza si ca, Traductiile nu fac insa o literatura. Mai este specificat si faptul ca revista va evita pe cat posibil scandalurile: Iubitori ai pacei, nu vom primi nici in foaia noastra discutii ce ar pute sa se schimbe in vrajbe. Mihail Kogalniceanu anunta si intentia revistei de a-si exprima parerea asupra respectivelor opere, asftel anuntand critica de mai tarziu: Critica noastra va fi nepartinitoare; vom critica cartea iar nu persoana. Obiectivul revistei este de a oferii tarii, o limba si o literatura nationala. Mai apoi sunt ilustrate marile teme romantice, istoria, natura si obiceiurile romanesti, care ar trebui sa slujeasca autorilor drept surse de inspiratie: Istoria noastra are destule fapte eroice, frumoasele noastre teri sunt destul de mari, obiceiurile noastre sunt destul de pitoresti si de poetice pentru ca sa putem gasi si noi sujeturi de scris, fara sa avem pentru aceasta trebuinta sa ne imprumutam de la alte natii. Tocmai de aceea revista a fost considerata, maniferstul romantismului romanesc. La finalul articolului sunt precizate rubricile ce vor exista in revista, aticole originale, compunerile originale, critica noilor aparitii si Telegraful Daciei, care va include stiri, informatii, noutati, etc. Multi dintre scriitorii ulteriori au urmat sfaturile date de Kogalniceanu in articolul program, ei ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 586 cuvinte
Nr caractere:
9 493 caractere
Marime:
12.91 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
literatura, reprezentanti
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Dacia Literara Si Scriitorii Pasoptisti
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Prima jumatate a secolului al XIX-lea este, poate, cea mai agitata si bogata perioada de...
Prima jumatate a secolului al XIX-lea este, poate, cea mai agitata si bogata perioada de...
Viziunea despre lume Opera reprezentativa Trasaturi generale. Cadrul social, politic si...
Mihail Kogalniceanu este mentorul generatiei pasoptiste. El publica, in primul numar al revistei...
1. Introducere Incadrandu-se curentului national popular al Daciei literare, scriitorii Gr....
Sus!