Cracterizarea Lui Stefan Tipatescu O Scrisoare Pierduta De Ion Luca Caragiale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este prefectul judetului, om orgolios cu gandire de stapan medieval. El ia masurile care-i convin: ordona politaiului sa faca perchezitie la Catavencu, sa-l aresteze si sa-l inchida, il ocaraste si-l cam bate uneori pe Ghita Pristanda, ii trimite la dracu pe Farfuridi si Branzovenescu si il bruscheaza pe Cetateanul Turmentat, cerand politaiului sa-l dea afara. Tot el ii ofera lui Catavencu, in schimbul scrisorii, posturi, functii (primar, avocat al statului) si avantaje materiale (mosii). Este arogant si impulsiv, iar cu subalternii se poarta despotic si violent, considerandu-i servitorii sai.

Prefectul este posesorul tuturor izvoarelor fericirii, dupa cum afirma Pristanda: Mosia, mosie; fonctia, fonctie; coana Joitica, coana Joitica; trai neneacol: babache. El se arata indignat de comportamentul lui Catavencu si Dandanache, dispretuind lumea lor de santajisti ordinari, dar si el este corupt, fiindca este imoral.

Tipatescu accepta ca subalternul sau sa fure din avutul statului, caci stie ca toti fura. E vorba de politaiul Pristanda, care, din banii pentru a cumpara 44 de steaguri, a cumparat doar 14 15. El pozeaza in omul care, de dragul partidului, si-a jertfit cariera, ramanand in acest orasel de provincie, in loc sa plece la Bucuresti, dar, in realitate, este multumit de tihna burgheza pe care i-o da Zoe.

Tipatescu este singurul personaj al comediei care foloseste un limbaj corect, instruit, dupa cum remarca chiar Zaharia Trahanache: Bun baiat, destept, cu carte, dar iute, nu face pentru un prefect. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
299 cuvinte
Nr caractere:
1 526 caractere
Marime:
4.43 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Cracterizarea Lui Stefan Tipatescu O Scrisoare Pierduta De Ion Luca Caragiale
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Sus!