Conflicte In Proza Lui Liviu Rebreanu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romanul Ion a fost publicat in 1920 si este cel mai mare roman al iubirii de pamant din literatura romana. Primul care scrie despre acest roman este Tudor Vianu. El considera ca avem de-a face cu icoana complexa, vie, fara exuberanta, bogata in amanunte de abservatie a vietii Ardealului. Dupa George Calinescu, Ion ar reprezenta Epopeea care consacra pe Rebreanu ca poet epic al omului teluric. Vladimir Strainu aproprie opera lui Rebreanu de scrierile de acest gen ale marilor scriitori francezi Balzac si Zola. Insa Nicolae Iorga primeste acest roman cu o inexplicabila ostilitate, considerand ca aduce acelasi cenusiu sufletesc si aceeasi proza de zilnica intrebuintare cu violuri si omoruri, cu toate manifestatiile brutei prezentate crud, ca un cadavru putred pe care l-ar scutura cineva de un picior. Desi nu a fost taran, Rebreanu a cunoscut indeaproape viata taranilor din satele unde a locuit tatal sau. Totusi trei experiente de viata au declansat actul creator si acestea vor constitui nucleul romanului. Prima experienta directa este o imagine surprinsa in adolescenta la hotarul satului Prislop, experienta care l-a facut sa se gandeasca la mitul supremei posesiuni. Intamplator, pe cand mergea la vanatoare de porumbei, Rebreanu ar fi vazut un taran care, crezandu-se singur, ingenunchiase si saruta pamantul cu dragoste, cu patima, ca pe o fiinta vie.

A doua experienta, indirecta, reprezinta o intamplare petrecuta in Prislop, comunicata de sora lui, Livia, cand tanarul Rebreanu se afla la studii in Budapesta. Sora i-ar fi povestit o intamplare din sat, din Prislop, cu un taran instarit care isi batuse fata cu cruzime deoarece gresise cu cel mai prapadit flacau din sat.

Rusinea gospodarului consta in faptul ca pe langa greseala fetei trebuia sa se incuscreasca cu pleva satului, sa ii dea o zestre buna unui flacau sarac care ii pacalise fata si care nu iubea pamantul. Acesta experienta va fi transfigurata imediat in povestirea Rusinea. In roman se vor produce unele modificari in sensul ca flacaul care ademenise fata nu ca fi un bicisnic, ci un tanar cu dragoste de pamant.

A treia experienta, directa, consta in faptul ca Liviu Rebreanu cunoaste un flacau, vecinul sau, un om harnic, vrednic dar foarte sarac, care fiind de aceeasi varsta i se plange, pe langa alte necazuri de fapul ca nu are pamant.

Il impresioneaza mai ales faptul cum Ion Pop pronunta cuvantul pamant, cu sete, cu lacomie si pasiune de parca ar fi fost vorba de o fiinta vie si adorata.

Tema romanului este data de o monografie a satului ardelean de la inceputul secolului XX. Prin subiectul romanului, Liviu Rebreanu surprinde o serie de obiceiuri ale satului (hora, nunta), ierarhizarea sociala a locuitorilor acestuia, viata intelectualitatii ardelene din mediul rural, precum si autoritatile satului (primarul, jandarmul si notarul), cu care toti ceilalti (taranii, intelectualii) intra in contact. Raporturile dintre ei, uneori tensionate, scot in evidenta o lume ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 240 cuvinte
Nr caractere:
12 322 caractere
Marime:
13.83 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
rebreanu, opera, conflicte
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Conflicte In Proza Lui Liviu Rebreanu
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Aparitia lui Liviu Rebreanu in literatura inseamna un moment de raspantie. Analizand acest...
Aceasta lucrare abordeaza tema ciclicitatii in trei din romanele lui Liviu Rebreanu, Ion, Padurea...
Aparitia lui Rebreanu in literature romana inseamna un moment de raspantie. Analizand acest...
Punct de reper in proza romaneasca interbelica, Liviu Rebreanu, scriitor nascut intr-o lume...
Romanul lui Rebreanu se inscrie in linia traditiei realiste, reprezentate de romanul lui N....
Sus!