Comparatie Intre Doua Scrieri Eminesciene

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Inceputurile poeziei lui Mihai Eminescu se afla, atat prin tematica, cat si prin tonalitate sentimentala si recuzita, sub semnul poeziei pasoptiste. O buna parte a poeziilor lui, infatiseaza iubirea inteleasa ca un sentiment intemeietor.

Epoca moderna este pentru Eminescu un asemenea timp tragic al gandirii instrainate pe care nu-l va intelege niciodata, dar despre care va scrie.

Comparand doua dintre scrierile lui, vom vedea ca pentru el, jocurile de cuvinte frumoase, rimele nelipsite si aceea femeie, vor ramane atuurile autorului.

Cugetarile sarmanului Dionis, face parte din nuvela Sarmanului Dionis, si este vorba despre un ins sarac, boem, inclinat spre meditatii filozofice, traind intr-o odaie unde totul scartie, insectele se joc in voie. Acesta este un solitar, creindu-si in jurul lui, propria lume.

Tema textului este conditia omului de geniu, abil comfund, cu o modificare cu acent de Witz, pe marginea saraciei, ale caror semne sunt frigul, parazitii, lipsa banilor, a vinului si stingerea luminilor.

In prima ne vom da seama ca este vorba despre o casa saraca, dar care pe autor il inspira. In cea de-a doua, anotimpul isi face treaba, aruncand cu picuri in ferestre, si frunzele fosnesc.

Dragostea isi face si ea aparitia in poezii, in prima, Dionis traieste o experienta onoricace-I ofera trista predestinare de a nu-si putea depasii conditia umana, singura salvare fiind dragostea Mariei, desi aceasta nu constitue suprema fericite, ci numai o treapta spre ea. In cea de-a doua, este prezenta femeia care nu vrea sa fie deranjata, pentru asi putea citi in continuare scrisori din roase plicuri. Totusi ea este intrerupta, prin sosirea unui intrus din lumea reala, acesta fiind de fapt, senzatia rece de afara.

Aceste scrieri au in comun acea creeare a lumii proprii in care personajele isi creaza o lume a lor, inspirati din ceea ce ii inconjuara gasind spatii nelimitate ale fanteziei.

Cugetarile sarmanului Dionis este un exemplu al saraciei, dar care nu il impiedica sa viseza la ceva mai bun, iar poemul Afara-I Toamna, este un exemplu al meditatiei, care il ajuta sa viseze.

Acestea au un decor foarte bine prezentat, din care putem deduce numele titlurilor, pentru ca noi sa intelegem mai usor.

Stilul lui Eminescu ne urmareste si aici, cu o prestatie impecabila, ambele poezii putand fii intelese, desi autorul se foloseste de figure de stil. Ca orice scriitor romantic, Mihai Eminescu este preocupat de misterele existentei, de marile intrebari filozofice, de nefericirea geniului in relatie cu superficialitatea societetii, de conditia poetului si de misiunea artei sale.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
442 cuvinte
Nr caractere:
2 453 caractere
Marime:
9.33 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
eminescu, opere, literatura
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Comparatie Intre Doua Scrieri Eminesciene
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Clasicismul, in literaturile vest europene, in primul rand in cea franceza, a fost expresia unui...
"Fara indoiala si cunoasterea mortii si considerarea durerii si a mizeriei vietii dau...
Mircea Eliade se numara neindoielnic printre putinii oameni carora li se potrivesc cu adevarat...
A vorbi despre limba in care gandesti () in cazul nostru a vorbi despre limba romana este ca o...
Semnificatia culturii in lumea contemporana In ultimul secol, conceptul de cultura a devenit...
Sus!