Comedia O Scrisoare Pierduta Momentele Subiectului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Actiunea comediei se desfasoara intr-un orasel de munte, capitala de judet, situat la cinci poste de Bucuresti, in 1883, in preajma alegerilor pentru Camera si pentru revizuirea Constitutiei.

Conflictul este dat intre reprezentantii Puterii (guvernamentalii, liberalii: prefectul Stefan Tipatescu, Zaharia Trahanache seful organizatiei guvernamentale locale si presedintele mai multor comisii si comitete, avocatii Tache Farfuridi si Iordache Branzovenescu), care-l aveau candidat pe avocatul Tache Farfuridi si cei ai Opozitiei (independentii: avocatul si jurnalistul Nae Catavencu directorul si proprietarul ziarului Racnetul Carpatilor si presedintele Societatii Enciclopedice Cooperative Aurora Economica Romana, dascalii Ionescu si Popescu, popa Pripici), avandu-l candidat pe avocatul si jurnalistul Nae Catavencu.

Sotia sefului organizatiei guvernamentale locale, Zoe Trahanache, pierde scrisoarea de dragoste de la prefectul Stefan Tipatescu, prieten de familie.

Scrisoarea este gasita de Cetateanul Turmentat, de la care, imbatandu-l, o sustrage Nae Catavencu.

Acesta ii ameninta cu publicarea ei in Racnetul Carpatilor daca nu va fi desemnat candidat si de contracandidati. Dupa oarecare impotrivire, Stefan Tipatescu isi da consimtamantul, presat fiind si de Zoe Trahanache.

Intre timp, Zaharia Trahanache descopera o polita falsificata de Catavencu, prin care acesta retrasese 5000 de lei de la societatea pe care o conducea (Societatea Enciclopedica Cooperativa Aurora Economica Romana) si ajunge din santajist, santajat.

De la Bucuresti soseste o telegrama prin care cei din provincie sunt somati sa-l desemneze si sa-l aleaga pe Agamemnon Dandanache, devenind indezirabil datorita unei scrisori de dragoste primita de un burlac, persoana insemnata, de la sotia altei persoane importante.

La Adunarea Electorala Zaharia Trahanache anunta numele noului candidat, starnind indignarea lui Catavencu si a acolitilor sai. In invalmaseala in care Catavencu voia sa citeasca in public scrisoarea, Catavencu isi pierde palaria, in care se gasea ascunsa scrisoarea de dragoste, palarie gasita de Cetateanul Turmentat si restituita andrisantului, adica lui Zoe Trahanache.

Nae Catavencu, ramas fara obiectul santajului si stiindu-se santajat cu polita falsificata, ii cere iertare Joiticai in genunchi, care il iarta, cu conditia sa conduca el manifestatia in cinstea noului ales si totodata ii da sperante de viitor: Fii zelos, asta nu-i cea din urma Camera. Deznodamantul Comedia se incheie cu o impacare generala, vechii rivali ajungand la un compromis.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
446 cuvinte
Nr caractere:
2 587 caractere
Marime:
7.89 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Comedia O Scrisoare Pierduta Momentele Subiectului
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Comedia "O scrisoare pierduta" a fost citita mai intai la "Junimea", apoi s-a...
Comedia este specia genului dramatic, al carei subiect si deznodamant provoaca rasul si care...
Comedia este o opera dramatica al carei subiect si deznodamant provoaca rasul si care poate...
Ion Luca Caragiale este unul dintre cei patru mari clasici ai literaturii romane, alaturi de Ion...
I.L.Caragiale se regaseste intre marii clasici ai literaturii romane, alaturi de Ion Creanga,...
Sus!