Comedia O Scrisoare Pierduta

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comedia este o creatie dramatica, in care se prezinta o intamplare ce starneste rasul prin surprindera unor tipuri umane, a unor situatii neasteptate, a unor moravuri ale societatii.

O astfel de opera literara este si O scrisoare pierduta de Ion Luca Caragiale, scriitor clasic roman ce abordeaza in operele sale aspecte din viata societatii burgheze contemporane lui.

Fiind creatie dramatica opera este destinata transpunerii scenice, fiind structurata in 4 acte a 9-14, 7-14 scene.

In metatext, dramaturgul ofera informati regizorului cu privire la statutul sociale a personajelor Tipatescu prefectul judetului, Ghita Pristanda politicianul orasului, precum si indicii de timp si spatiu: in capitala unui judet de munte, in zilele noastre. Prin indicatiile scenice, se ofera detalii cu privire la miscarea scenica a personajelor: Tipatescu (zambind, turbat), Zoe (plangand), dar se prezinta elemente: o anticamera bine mobilata, usa in fund. O caracteristica a speciei o reprezinta actiunea ce infatiseaza o intamplare ce starneste rasul. Se contureaza astfel comicul de situatie prin surprinderea luptei electorale dintre Farfruidi si Catavencu, dar tot odata si prin pierderea repetata a unei scrisori de dragoste trimisa de Tipatescu sotiei lui Zaharia Trahanache, Zoe.

In desfasurarea actiunii se prezinta parcursul acestei scrisori pe care o gaseste cetateanul turmentat si de la care o fura Catavencu. Ajunsa in mainile acestuia devine obiect de santaj politic, avand in vedere ca avocatul era adversarul politic al prefectului si partidului aflat la guvernare.

Conflictul dramatic se amplifica prin aparitia unui nou candidat, trimis de la centrul partidului si anume Agamita Dandanache. Punctul culminant este atins in momentul in care, in cadrul sedintei electorale este anuntat numele noului candidat. In invalmaseala provocata, Catavencu pierde palaria in captusala caruia se afla scrisoarea compromitatoare. O gaseste insa cetateanul turmentat care o inapoiaza doamnei Trahanache.

In deznodamand conflictul se stinge, partile se impaca, finalul fiind fericit, Catavencu conducand chiar manifesterile organizate cu acest prilej.

Comicul de moravuri se evidentiaza prin critica adusa la adresa imoralitatii din sanul familiei burgheze, surprinzand aici relatia extraconjugala dintre Zoe si Tipatescu. De asemenea, se critica si imoralitatea politica prin relevarea modului prin care se realizeaza alegerile si anume prin santaj.

Comicul de nume il presupune si pe cel de caracter, personajele participante la actiune dovedindu-se comice nu numai prin actiuni ci si prin nume si limbaj.

Astfel, Ghita Pristanda este tipul sluganului care joaca dupa cum i se canta, dupa cum ii sugereaza si numele. El se declara omul de credinta la lui Tipatescu, Trahanache si Zoe insa nu se sfieste sa ii insele si pe acestia de experienta in afacerea cu steagurile, insinuind chiar ca trebuie sa fie protejat tocmai coana Joitica tocmai dumneaei de ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
659 cuvinte
Nr caractere:
3 738 caractere
Marime:
8.43 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
comedie, opera
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Comedia O Scrisoare Pierduta
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Comedia este specia genului dramatic, al carei subiect si deznodamant provoaca rasul si care...
Actiunea comediei se desfasoara intr-un orasel de munte, capitala de judet, situat la cinci poste...
Comedia este o opera dramatica al carei subiect si deznodamant provoaca rasul si care poate...
I. L. Caragiale, prozator si dramaturg, a fost un observator lucid si ironic al societatii...
Face parte din cele patru comedii de moravuri si de caracter: O scrisoare pierduta, O noapte...
Sus!