Clișee Internaționale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Semnificatiile expresiei Arca lui Noe: locul de salvare prin credinta; aglomerare de mare diversitate; refugiul vietii in timpul unui cataclism; loc al sperantei, al regasirii sufletesti; loc in care oamenii, semenii manifesta bunatate, generozitate, blandete, intelepciune; animale din toate speciile etc.

Dupa Biblie: Noe, datorita credintei sale, este vestit de catre Dumnezeu de potop si invatat cum sa-si construiasca arca din lemn de gofer (chiparos). Dupa sfatul lui Dumnezeu vor intra in arca: familia lui Noe, cate doua fapturi (un mascul si o femela) din toate speciile care traiesc pe pamant (pasari, vite, taratoare de pe pamant) ca sa le pastreze in viata.

Potopul a izbucnit in anul sase sute al vietii lui Noe si a durat patruzeci de zile. Pe pamant n-a mai ramas nimic. Arca s-a oprit pe muntele Ararat, unde porumbelul trimis de Noe ca sa vada daca apele scazusera de pe fata pamantului, s-a intors cu o ramura de maslin in cioc, semn ca pot iesi din arca pentru a popula din nou pamantul.

Sugereaza motivul unei mandrii umane; se foloseste pentru aprecierea unei dotari exceptionale; capacitate de informare larga, exhaustiva. Se spune: Parca ar fi Biblioteca din Alexandria. Orasul-minune Alexandria construit de Alexandru cel Mare, dupa cucerirea Egiptului, pe litoralul Marii Mediterane.

Cuprindea: colectia de documente ale lui Aristotel; 400 000 de volume in anii domniei lui Ptolemeu II Philadelphul (283-246 i. Hr. ) si 900 000 in anul 47 i. Hr. Cand Caesar vine in Egipt.

Marcus Antonius va alatura colectia Attalizilor din Pergam peste 200 000 volume.

In anul 273 d. Hr.; la cucerirea orasului in razboiul purtat de imparatul Aurelian impotriva Zenobiei, regina Palmyrei, edificiul a cazut prada unui mare incendiu.

In anul 640 d. Hr. Orasul este ocupat de arabi si, dupa un alt incendiu devastator, Biblioteca este distrusa.

3. Calul troian A fi cal troian inseamna a folosi o stratagema de infiltrare intr-un loc inaccesibil pentru a strica armonia, autoritatea, chiar linistea, creand susceptibilitati, lipsa de siguranta, dizarmonie.

De la calul urias de lemn, in care intrau 50 de luptatori, construit de vestitul mester Epeus la sfatul lui Ulysse (inspirat de zeita Atena). Agamemnon simuleaza plecarea flotei, dar lasa pe mal calul.

Cu toate ca preotul Laokoon ii avertizeaza de primejdia darului facut de greci, troienii sparg portile si aduc calul in cetate, considerandu-l un semn de renuntare al aheilor la cucerirea Troiei.

Noaptea, ostasii greci ascunsi in cal asediaza orasul, cetatea devenind ruina si amintiri. Scapa viteazul Eneas care va ajunge in Italia stramosul romanilor.

4. Calcaiul lui Ahile Loc vulnerabil, moment dificil intr-o situatie, loc ce pare accesibil unei forte adverse.

Zeita Tetis, mama lui Ahile, inzestrata cu darul premonitiei, a stiut ca fiul sau va fi un viteaz vestit ce-ti va lega numele de cucerirea cetatii Troia, dar nu stia ca acolo isi va pierde si viata.

Vrand sa-l ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Clisee Internationale
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 472 cuvinte
Nr caractere:
7 041 caractere
Marime:
11.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!