Clasificarea Operelor Epice Opere Epice Populare Basmul Balada Populara Sau Cantecul Batranesc

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Basmul - opera epica narativa in proza, de mare intindere, in care intamlparile reale se impletesc cu cele fantastice, fiind savarsite de personaje obisnuite sau, mai ales, cu puteri supranaturale, care reprezinta fortele binelui si ale raului si din a caror confruntare ies invingatoare fortele binelui (Greuceanu). 2. Balada populara sau cantecul batranesc - opera epica narativa cu elemente descriptiv-lirice, care dezvolta un subiect fantastic, legendar, istoric sau familial, ale carei versuri se canta sau / si sunt recitate acompaniate de un instrument muzical.

3. Legenda - opera epica narativa in versuri sau proza, in care se da o explicatie imaginara unui fapt real, unui fenomen etc.

*legende mitologice (Soarele si luna) *legende istorice (legendele despre Stefan cel Mare) *legende toponimice (Povestea Vrancei) 4. Snoava - opera epica narativa in proza de factura umoristica si de scurta intindere in care se ironizeaza si se face haz pe seama unor defecte omenesti cum sunt lenea, prostia, ingamfarea, minciuna, hotia (Boierul si Pacala). 5. Plugusorul - opera epica narativa in versuri, din categoria colindelor de Anul Nou, care prezinta mulcile agricole in desfasurarea lor si se termina cu o urare adresata familiei.

II. Opere epice culte 1. Basmul cult - opera epica narativa in proza sau in versuri in care, ca si in basmul popular, realitatea este reflectata prin imagini fantastice (Fat-Frumos-din- Lacrima, de Mihai Eminescu). 2. Legenda culta - opera epica narativa in proza sau in versuri, cu acelasi continut ca si legenda populara (Legendele istorice, de D. Bolintineanu). 3. Fabula - opera epica in versuri sau in proza, cu caracter satiric sau moralizator, in care autorul critica anumite defecte omenesti, punand intamplarile pe seama amimalelor, a plantelor sau a unor obiecte - cuprinde o povestire alegorica si morala (Cainele si catelul, de Grigore Alexandrescu). 4. Balada culta - opera literara epica in versuri, cu autor cunoscut, care relateaza intamplari neobisnuite din trecut, de inspiratie istorica, fantastica, legendara sau familiala, savarsite se personaje ale caror insusiri impresioneaza puternic, mai ales prin antiteza (Pasa Hassan, de George Cosbuc). 5. Poemul - opera epica in versuri, de mare intindere si cu o actiune mai complicata decat a baladei, alcatuita dintr-o suita de episoade si avand mai multe personaje reprezentive, in care epicul se imbina cu liricul. Poemul eroic este opera epica in versuri, alcatuita din mai multe episoade, cu unul sau mai multe personaje care sunt insufletite de semtimente nobile si savarsesc fapte marete (Dan, capitan de plai, de Vasile Alecsandri). 6. Anecdota sau bancul - scurta naratiune comica, se caracterizeaza prin prezentarea obiectiva, succinta a intamplarilor si prin spontaneitatea poantei - momentul culminant al unei anecdote, referindu-se la evenimente si comportamente specifice unui anumit istoric ori de actualitate sau unui ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
863 cuvinte
Nr caractere:
5 108 caractere
Marime:
6.70 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Clasificarea Operelor Epice Opere Epice Populare Basmul Balada Populara Sau Cantecul Batranesc
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
1. Doina-opera lirica populara in versuri, specifica poporului nostru, prin care sunt exprimete...
I. INTRODUCERE Folcloristica romaneasca a acordat inca de la inceputurile sale atentia cuvenita...
INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Inclinatia spre creatie si spre frumos a poporului...
Stiinta educatiei acorda muzicii un rol important, asemanator literaturii in formarea educatiei...
Asimilarea optima a unui text literar impune familiarizarea elevilor din clasele primare cu unele...
Sus!