Previzualizare referat:

Extras din referat:

Albert Camus, nuvelist, eseist, filozof si dramaturg francez castiga in anul 1957 Premiul Nobel pentru literatura. Acesta este unul dintre figurile proeminente ale secolului XX si ale literaturii moderne initiind noi concepte literare si idei filozofice.

Ciuma scrisa in anul 1948 este un mit al timpurilor moderne, boala fiind un simbol pe doua nivele. Ea poate fi interpretata din diferite unghiuri: poate fi vazuta ca o alegorie a brutalitatii cu care a fost ocupata Franta de nazisti sau ca o pledoarie, lupta in fata indiferentei umane. La inceput opera a fost aspru critica insa abia mai apoi a primit atentia de care trebuia sa se bucure inca de la inceput. Ciuma ne spune o poveste despre lupta dar nu impotriva unei boli, impotriva soldatilor germani, ci este o lupta impotriva indiferentei atunci cand vine vorba de suferinta umana. Fiecare dintre personajele romanului raspunde catastrofei in propriul sau fel, conform principiilor si educatiei avute, asumandu-si raspunderea faptelor sale.

Tonul operei Ciuma este unul sombru si totusi atat de plin de caldura omeneasca. Fiecare dintre personajele importante ale romanului prezinta un adevar separat, care pentru el este valid. Imediat dupa ce invazia de sobolani morti si gasiti pe strazi, in parcuri, cafenele, hoteluri, case sperie putin populatia Oranului, multi dintre cetatenii orasului incep sa prezinte ciudat simptome de boala necunoscuta. Dupa ce izbucneste epidemia cititorul este introdus in viata mai multor personaje afectate de acest flagel. Personajele din roman sunt: doctorul Rieux, Tarrou, Rambert, Grand, si Cottard. Conflictul pentru toate personajele este reprezentat de acest flagel periculos insa totodata intalnim si conflicte interioare mai mult sau mai putin mistuitoare. Romanul este narat la persoana a treia intr-o maniera omniscienta.

Cu atat mai mult prin reactiile perosnajelor individuale si ale elementelor colective ale societatii, acest roman exploreaza o varietate de teme cum ar fi libertatea, dragostea si moartea, timpul si exilul, in timp ce este examinat mai indeaproape datoria medicului, interactiunile dintre aspectele biologice, pshihologice si sociale ale vietii, provocarea credintei religioase prin suferintele celor inocenti, cat si importanta si limitarea romantismului, familiei si prietenilor.

Subiectul in sine este unul destul de simplu si poate fi divizat in cateva fraze. Orasul Oran este lovit de o teribila ciuma raspandita prin intermediul sobolanilor. Dupa scurt timp orasul este inchis si este instaurata carantina. Oamenii incep sa se obisnuiasca cu gandul si incerca sa supravietuiasca atat pe plan mental cat si emotional. Fiecare gaseste metodele lui de supravietuire, de multe ori atarnand in placutele amintiri ale trecutului care pentru unii sunt tot ce le-a mai ramas in fata unui prezent atat de hidos si un viitor atat de nesigur.

Opera este divizata in cinci sectiuni distincte insa fara a le numi capitole deoarece autorul doreste astfel sa ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ciuma
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 044 cuvinte
Nr caractere:
10 590 caractere
Marime:
12.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, filozofie
Predat:
la liceu
Sus!