Ciocoii Vechi Si Noi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romanul Ciocoii vechi si noi sau Ce naste din pisica soarici mananca apare in volum in 1863, prevestit fiind de nuvela Nenorocirile unui slujnicar sau Gentilomii de mahala in care autorul face un exercitiu util. Desi intriga si compozitia raman rudimentare, Ciocoii vechi si noi a fost primul nostru roman original.

Tipologic, Dinu Paturica reprezinta arivistul lipsit de scrupule in ambitia de a-si atinge scopul. Pe buna dreptate, Eugen Lovinescu il considera rod al unei intuitii estetice notabile, el fiind continuat de: Tanase Scatiu (Viata la tara sau Tanase Scatiu de Duiliu Zamfirescu), Lica Trubadurul (Concert din muzica de Bach de Hortensia Papadat-Bengescu), Stanica Ratiu (Enigma Otiliei de G. Calinescu). Cele 32 de capitole ale romanului evoca evolutia unui personaj a carui energie ar fost menita sa triumfe daca intentia moralizatoare a autorului nu I-ar fi pregatit sfarsitul cunoscut.

Portretul fizic al lui Paturica din capitolul intai (Dinu Paturica) ofera o fizionomie in care se pot citi aspectele caracterologice: un june de 22 de ani, scurt la statura, cu fata oachesa, ochi negri plini de viclenie, un nas drept cu varful cam ridicat in sus, ce indica ambitiunea si mandria grosolana. Intalnirea cu Andronache Tuzluc, viitorul sau stapan, reliefeaza, in vocea linceda ce inspira compatimire ca si in pozitia umilitoare adoptata servilismul in spatele caruia se ascunde viclenia. I-ar fi fost greu postelnicului sa intrevada in acest tanar umil pe omul lipsit de inima care, inainte de a sosi in Capitala, stia, si inca foarte bine, sa tortureze pe nenorocitii tarani, punandu-le oua fierbinti la subtiori si dandu-le fum de ardei pe nas, ca sa le ia cea mai din urma para din punga. Primit in slujba, in calitate de ciubucciu, Paturica se instruieste la Scoala domneasca din convingerea ca ipocrizia si intriga aceste doua mari mijloace de parvenire nu se dezvolteaza nici nu se pot perfectiona decat prin invatatura. Dobandind increderea lui Andronache Tuzluc, Paturica este pus sa o supravegheze pe chera Duduca intretinuta postelnicului. Vicleana ca o vulpe, ea intuieste in umilinta disimulata a lui Dinu intunecoasele intentiuni si aspirari ce-i rodeau inima. Scenele in care cele doua personaje se observa reciproc pentru a-si descoperi intentiile sunt regizate cu maiestrie, la sfarsit, cei doi nelegiuiti incheie un pact urmarind sa-l ruineze pe Tuzluc. Pentru a-si realiza planurile, si-l azociaza pe chir Costea Ciorul negustor si camatar la fel de necinstit. Profitand de lenea orientala si de nepasarea postelnicului, Paturica il inlatura pe Gheorghe vataful de curte luandu-i locul.

O cercetare pe care Paturica o face la mosiile boierului ii releva lacomia si lipsa sentimentelor umane: plangerile taranilor sunt ascultate cu atentie nu din dorinta de a face dreptate, ci urmarind scopuri mercantile: la sfarsit, ciocoiul aduna de la arendasi 200 de pungi de galbeni pe care le pune pe fundul lazii exclamand: ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
654 cuvinte
Nr caractere:
3 652 caractere
Marime:
9.92 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
opera, personaje
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Ciocoii Vechi Si Noi - Varianta 6
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Ciocoii vechi si noi (denumit si Ce naste din pisica soareci mananca) este un roman romanesc,...
Prin "Ciocoii vechi si noi sau Ce naste din pisica soarici mananca", cel dintai roman...
Romanul lui N. Filimon ,,Ciocoii vechi si noi sau ce naste din pisica soarici mananca"(1863)...
Ajuns la casa postelnicului Andronache Tuzluc in octombrie 1814, Dinu Paturica pune la cale cam...
Junele, un fiu al unei slugi de la curte, avea o scrisoare pentru postelnicul. Scrisoarea era din...
Sus!