Ciocoii vechi și noi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ajuns la casa postelnicului Andronache Tuzluc in octombrie 1814, Dinu Paturica pune la cale cam sa devina boier.

Andronache Tuzluc se ofera sa-l dea la scoala domneasca si dupa ce ciocoiul ii castiga increderea, postelnicul il trimite ca slujitor la amanta sa, chiar Duduca. Intelegand ca cei doi doresc acelasi lucru, Dinu si Duduca se aliaza, apeland si la Costea Chiorul.

Devenind vataful in locul lui Gheorghe, Dinu se imbogateste in scurt timp, iar dupa ce Caragea fugi din tara, Andronache afla ca cei doi oameni se casatoresc. Boierul innebuneste, dar este ingrijit de fostul vataf Desi avea trei mosii, doua vii si o casa pe una din cele mai frumoase ulite ale Bucurestiului, Dinu dorea sa se imbogateasca. Din aceasta cauza a trecut de partea lui Tudor Vladimirescu si apoi a lui Alexandru Ipsilant. Tudor muri din cauza ciocoiului, acesta din urma devenind ispravnic la Prahova si Sacaieni, comitand in continuare jafuri deveni domnitor si dupa ce afla faptele lui Dinu il inchise in ocna parasita.

Inainte de a se alatura lui Tudor, tatal sau veni si el si acesta ii spuse ca nu-l cunoaste si ca nu l-a vazut niciodata in viata sa Dupa sapte luni petrecute in ocna, Dinu muri, iar sotia sa, parasindu-si copiii si fugind cu un turc a fost ucisa de acesta deoarece il inselase. Cortegiul ciocoiului s-a intalnit cu cel al lui Andronache si langa ei, Costea Chiorul era biciuit.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ciocoii Vechi Si Noi - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
250 cuvinte
Nr caractere:
1 248 caractere
Marime:
7.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!