Ciobănașul miorița

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ciobanul moldovean este personajul principal al baladei Miorita si in acelasi timp un personaj reprezentativ pentru atitudinea care o are in fata mortii. Portretul acestuia accentueaza caracterul liric si se apropie de basm prin trasaturile fizice si morale pe care le evidentiaza.

Caracterizat prin mijloace indirecte, de catre autorul omniscient, el este mai ortoman, adica mai avut in turme de oi, cai invatati si cani mai barbati, aspectul evidentiind harnicia si priceperea. Situatia materiala infloritoare atrage invidia celorlalti doi tovarasi. Tot direct este caracterizat si de mama sa in momentu dramatic al cautarii, care ii realizeaza un portret fizic: Mandru ciobanel/Tras printr-un inel? / Fetisoara lui, / Spuma laptelui; / Mustacioara lui, / Spicul graului; / Perisorul lui, /Pana corbului; /Ochisorii lui, /Mura campului. Trasaturile sale sunt exprimate prin personificari subintelese din mediul specific de viata. Trupul zvelt este sugerat de metafora Tras printr-un inel. Contrastul chromatic dintre albul fetei si negrul parului sau al ochilor este realizat cu elementele naturii. Diminutivele populare: ciobanel, mustacioara, ochisori exprima afectivitatea. Compozitional, portretul ciobanului este un paralelism enumerativ, fiind considerat unul dintre cele mai bine realizate din literature romana. Gingasia si frumusetea sunt sporite de adjectivul epitet mandru, folosit in inversiune. Trasaturile fizice ale ciobanului exprima sensibilitate si puritate sufleteasca. El apare ca un Fat Frumos al basmelor noastre populare.

Frumusetea fizica este o compliniere a celei morale, evidentiata prin mijloace indirecte din monologul baciului. Devotamentul si pasiunea pentru meseria sa, iubirea pentru natura, dragostea de viata, delicatetea cu care se gandeste la soarta oilor si a mamei sale sunt calitati evidentiate pe parcurs de catre autorul anonim.

Ciobanul moldovean este pus ibntr-o situatie limita. Viata ii este in perisol, iar atitudinea sa exprima intelegerea legilor naturii, mentalitatea straveche a poprului nostrum de a privi sfarsitul vietii cu intelepciune si calm. Raspunsul dat de cioban mioarei dupa aflarea complotului surprinde prin atitudinea calma cu care ciobanul infrunta posibila moarte: Si de-a fi sa mor Pasivitatea ciobanului exprima o conceptie filozofica, si anume, ca de soarta nu te aperi ca de dusmani. Ciobanul mioritic este preocupat de implinirea rabduielilor traditionale si isi exprima ultimele dorinte in eventualitatea mortii. Ciobanul doreste sa fie inmormantat chiar de presupusii asasini, dovedind superioritate morala, considerand ca ei se vor purifica moral.

Bun, sensibil si iubitor de natura, doreste sa fie inmormantat cat mai aproape de fiintele si lucrurile dragi: In strunga de oi/Sa fiu tot cu voi, /In dosul stanii/Sa-mi aud cainii. Cele trei fluierase, de fag, de os si de soc, unele dintre cele mai raspandite lucruri ale ciobanului, puse la capatul mortului, au valoare simbolica, pt ca vor determina ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ciobanasul Miorita
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
750 cuvinte
Nr caractere:
4 371 caractere
Marime:
10.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
personaj, Balada, miorita
Predat:
la liceu
Sus!