Caracterizarea Vitoriei Lipan

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ea este caracterizata inca din expozitiune, care o prezinta stand singura pe prispa, torcand si amintindu-si de legenda pe care Nechifor o spunea la nunti si cumatrii. Efortul ei de a evoca glasul si chipul sotului o caracterizeaza indirect pe eroina, dovedind dragoste adanca pentru tovarasul ei de viata.

Descrierea devine procedeu de caracterizare, potretul fizic pe care i-l face naratorul in care elementul central il constituie ochii, sugereaza o frumusete deosebita, desi discreta: (Ochii ei caprui, in care parca se rasfrangea lumina castanie a parului, erau dusi departe. Acei ochi aprigi si inca tineri). Gesturile sunt o modalitate de caracterizare indirecta, precizia si indemanarea cu care toarce dovedesc harnicie, in timp ce atitudinea ei absenta sugereaza ingrijorarea.

Ingrijorarea eroinei creste gradat o data cu trecerea zilelor, asa cum dovedeste incercarea ei de a gasi putina alinare la preotul satului si chiar la baba Maranda, vrajitoarea in a carei stiinta nu crede.

Faptele ei arata (indirect) un mod de a trai traditional, in conformitate cu normele nescrise ale lumii stravechi careia ii apartine.

Pe Vitoria o tulbura si mai mult semnele, visul in care isi vede sotul calare cu spatele, intors catre ea, trecand spre asfintit o revarsare de ape, vis pe care il spune si parintelui.

Vitoria este caracterizata indirect si prin relatiile sociale, dar mai ales prin raporturile dintre ea si copii. Pe Gheorghita il primeste cu bucurie, semn al dragostei de mama. Toate gesturile ii dovedesc afectiunea pe care incearca totusi sa si-o ascunda (Vitoria il primi cu bucurie si il saruta pe amandoi obrajii, dupa care trecu in alta odaie si se incuie pe dinlauntru ca sa poata plange singura. ). Semn al dragostei materne este si masa buna pe care i-a pregatit-o. Faptul ca ii cere lui Gheorghita sa-i povesteasca tot ce a facut si a vazut sugereaza nu numai interesul pentru evenimentele la care nu a luat parte, cat si extrema receptivitate si atentie a Vitoriei fata de baiat.

Vitoria nu reuseste sa-si ascunda bine dragostea si mandria materna asa cum o dovedeste verbul a admira, dovada a intensitatii sentimentelor sale.

Monologul interior devine procedeu de caracterizare directa, relevand durerea din sufletul Vitoriei.

Supararea ei, cand intelege ca nu gaseste sprijin la Gheorghita, se dezvaluie doar indirect, prin gesturi.

Monologul interior, procedeu al portretizarii indirecte, sugereaza greutatea de a lua o hotarare care iese din normal si traditional in mod obisnuit, sarcina cautarii trupului celui disparut si a aflarii adevarului este o datorie barbateasca. Vitoria este fortata de imprejurari sa isi asume un rol care nu i se potriveste.

Profund credincioasa, asa cum o dovedeste si apelul la rugaciunile bisericii (plateste slujbele), Vitoria stie ca inainte de a lua o hotarare trebuie sa se pregateasca sufleteste si trupeste. De aceea, chiar inainte de a-l chema pe Gheorghita acasa, incepe un ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
913 cuvinte
Nr caractere:
4 573 caractere
Marime:
9.06 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
personaj, caracterizare
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Caracterizarea Vitoriei Lipan - Varianta 8
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Vitoria Lipan este personajul central al romanului "Baltagul", de Mihail Sadoveanu,...
Vitoria Lipan este personajul principal al romanului "Baltagul". Ea este o figura...
Personajele din opera literara Baltagul sunt personaje complexe bine individualizate, caractere...
In categoria capodoperelor sadoveniene, alaturi de romanele Fratii Jderi, Neamul Soimarestilor,...
Romanul Baltagul este o capodopera a creatiei sadoveniene. Inspirat din balada Miorita, cu o...
Sus!