Caracterizarea Unui Personaj Principal Tipatescu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ca dramaturg, I. L. Caragiale nu se remarca numai prin arta compozitiei, a structurii conflictelor, ci si prin talentul exceptional in care priveste realezarea personajelor, creand adevarate tipuri umane.

Universul comediei O scrisoare pierduta de I. L. Caragiale este populat de numeroase personaje. La anceput, autorul prezinta lista personajelor, punand-le in ordinea importantei in actiunea si mentionand in dreptul fiecaruia functie pe care o detine (identitatea). Stefan Tipatescu apare primul pe lista, de unde rezulta ca are un rol important in prezentarea evenimentelor. El este prefectul judetului in care se desfasuara actiunea. Tanar, prezentabil, Stefan Tipatescu reprezinta tipul junelui prim, al aventurierului; din text, aflam ca este preitenul lui Zaharia Trahanache si, in acelas timp, amantul lui Zoe, sotia acestuia.

In caracterizarea acestui personaj, autorul apeleaza la diferite mijloace de caracterizare. Astfel, insusirile sale sunt prezentate indirect prin actiunea, comportamentul, prin felul sau de a vorbi (limba), si direct ca catre personaje sau de catre autor (prin indicatiile scenei). Tipatescu este unul dintre stalpii puterii localem, comportandu-se ca un personaj tipic pentru cei cu functie administrativa: conduce judetul ca pe propria mosie, in interes strict presonal. Functia de prefect ii da putere, bani si confort. Aceasta postura a sa de a dispune de tot dupa bunul sau plac este foarte bine caracterizata de Pristanda: mosia mosia, functia functia, coana Joitica coana Joitica, opinie care pune in evidenta si imoralitatea personajului, deoarece inseala prietenului sau, Zaharia Trahanache.

Folosindu-se de functia sa, Tipatescu face abuz de putere: cenzureaza corespondanta, telegrafului functioneaza dupa cum vrea el, ii ordona lui Pristanda sa-l aresteze fara motiv pe Catavencu. Tanarul prefect este fatarnic, deoarece stie sa-l faca devotat pe Pristanda, caruia ii accepta micile furtisaguti (cum ar fi de exemplu scena cu steagurile): tu nu esti baiat prost; o mai carpesti de ici, de colo; daca nu curge, pica. Las ca stim noi. Tipatescu nu este lipsit de inteligenta, este instruit, dar devine de multe ori impulsiv, chiar violent, atat in vorbe cat si in fapte.

Sugestiva, in acest sens, este scena IX din actul al II-lea, scena care ilustreaza inclestarea dintre Catavencu si Tipatescu in lupta lor politica. Catavencu, incrancenat, refuza sa inapoieze scrisoarea si cere in schimbul ei numai postul de deputat, desi Tipatescu ii ofera diferite functii inalte: un loc in Comitetul permanent, avocat al statului, primar etc. Catavencu respinge insa toate ofertele, nu accepti nimic altceva decat candidatura la deputatie. Conflictul dintre cei doi atinge apogeul in momentul in care Tipatescu se repede. turbat cu un baston la Catavencu strigand: Mizerabile! Canalie nerusinata! Nu stiu ce ma tine sa nu-si zdrobesc capul! Miselule! . Stefan Tipatescu are o fire slaba, care se doreste ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
617 cuvinte
Nr caractere:
3 273 caractere
Marime:
8.52 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
personaj, comedie, caracterizare
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Caracterizarea Unui Personaj Principal Tipatescu
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
I.L.Caragiale este unul dintre cei 4 clasici ai literaturii romane alaturi de Mihai Eminescu, Ion...
Stefan Tipatescu este unul din personajele principale ale comediei de moravuri politice O...
Capodopera a lui Caragiale si a teatrului romanesc, conceputa in patru acte ca satira a...
Comedia este o opera dramatica al carei subiect si deznodamant provoaca rasul si care poate...
Meritul lui Caragiale este de a fi cel mai mare creator de viata din intreaga noastra literatura....
Sus!