Caracterizarea personajului principal din romanul Baltagul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mihail Sadoveanu este cel mai mare povestitor artist al literaturii romanesti, el afirmand ca poporul a fost parintele meu literar. Romanul Baltagul este un adevarat poem al naturii si al sufletului omului simplu, o in dimensiuni mari (George Calinescu), reprezentand una din culmile cele mai inalte ale creatiei sadoveniene si poate fi comparat cu o adevarata epopee a vietii pastoresti.

Eroina acestuia este Vitoria Lipan, un tip de munteanca de prin partile Tarcaului si Valea Bistritei, o fire voluntara si mai ales neinduplecata in hotararile ei, dictate parca de un destin de crud. La mijloc sta dorinta sa apriga de a stabili adevarul cu privire la moartea naprasnica a sotului si de a face dreptatea cuvenita, comform unor legi nescrise, stravechi, mai tari dect cele impuse de lumea civilizata; Baltagul devenind romanul unui suflet de munteanca (Perpessicius). Figura reprezentativa de erou popular, Vitoria intruneste calitati fundamentale ale omului simplu care se inscriu in principiile etice pe care le apreciaza cel mai mult poporul roman: cultul adevarului, al dreptatii, al respectarii legii stramosesti si al datinei. Ea nu este o individualitate, ci un exponent al sperantei (G. Calinescu) Prin intermediul caracterizarii directe, autorul ii schiteaza portretul fizic: ochii ei caprii, in care parca se rasfrangea lumina castanie a parului. Personificarea ei erau dusi departe sugereaza fatul ca Vitoria era ganditoare, ea amintindu-si de povestile sotului ei si de discutiile lor, deoarece el acum era departe si ii simtea lipsa.

Indirect, prin intermediul faptelor sale, fusul se invartea harnic, dar singur deducem ca era o femeie harnica, insa a carei atentie fusese rapita deoarece suferea ca este singura si astfel incerca sa patrunda pana la el. Dragostea pentru el nu incetase nici o clipa era dragostea ei de 20 si mai bine de ani. Asa-i fusese drag in tinereti Lipan, asa-I era drag si acum. Desi era usor banuitoare, ea avea simtul adevarului si al realitatii, bazat pe increderea in barbatul ei.

Nechifor, sotul ei, spunea ca era asa de apriga si de indarjita, calitati care reies si mai tarziu, prin atitudinea ei fata de domnul David, negustorul, care ramane profund impresionat de ea Daca n-as fi ovrei si insurat, si munteanca asta n-ar avea sot, intr-o saptamana as face o nunta. Munteanca este o buna mama care-si educa cu exigenta copii (scrisoarea, tinuta Minodorei, curatenia, harnicia), pastrand si transmitand obiceiurile stamosesti. Insa ea are atitudini diferite fata de Gheorghita si de Minodora, baiatul fiind preferatul ei: maica-sa il ocotea si-l apara ed cate ori in ochii lui Lipan apareau nuori de vreme rea, Gheorghita era numele care-I placuse Vitoriei, caci era numele cel adevarat si tainic al lui Nechifor Lipan. Prin intermediul faptelor sale, prin faptul ca ea calarea barbateste pe calul din frunte, deducem ca ea era stapana pe puterea si forta ei barbateasca. Tot prin ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea Personajului Principal Din Romanul Baltagul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 427 cuvinte
Nr caractere:
7 662 caractere
Marime:
11.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!