Caracterizarea Personajului Principal Din Balada Studiata

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prin profunzimea ideilor si sentimentelor exprimate, prin perfectiunea expresiei poetice, balada Miorita reprezinta o culme a creatiei noastre populare, cea mai nobila manifestare a neamului nostru, dupa cum spunea Mihai Sadoveanu.

Opera in discutie, reprezinta o sinteza a unor teme si motive literare, foarte vechi in cultura romaneasca, si reprezinta raspunsul romanesc la gravele intrebari legate de rosturile fiintei umne in lume si de relatia ei cu tot ce o inconjoara.

Subiectul baladei este simplu. Din expozitiune aflem ca intr-un tinut romanesc de o neasamuita frumusete, trei ciobanei coboara cu turmule la iernat. Hotararea baciului ungurean si celui vrancea de a-l omori pe cel moldovean reprezinta intriga. Desfasurarea actiunii consta in interventia oitei nazdravane, care isi avertizeaza stapanul asupra pericolului. Raspunsul uimitor al ciobanului se constituie intr-un monolog amplu si impresionant, ce sintetizeaza sensurile adanci ale baladei si care reprezinta punctul culminant. Deznodamantul lipseste. Absenta acestuia se explica prin faptul ca accentul nu cade pe prezentarea dramei unui pastor, si pe sublinierea atitudinii omului din popor in fata tulburatoarelor probleme ale xistentei si pe evidentiereainaltelor sale trasaturi morale: demnitate, intelepciune, optimism, harnicie, dragoste de profesie si de natura, dragoste de viata, inteleapta seninatate in fata mortii, respect pentru traditie si pentru stramosi.

Autorul popular a intruchipat tot acest tezaur de gandire si de simtire romaneasca in figura pastorului moldovean, personajul principal al baladei. Imaginea acestuia se contureaza pe toata lungimea baladei, prin mijloace de caracterizare directe si indirecte, printr-o maiastra imbinare a modurilor de expunere si a genurilor literare.

Prin caracterizarea diricta, folosind descrierea, este realizat portretul fizic al ciobanului, vazut prin ochii inlacrimati ai mamei, care-si cauta cu disperae fiul. Frumusetea, gingasia si viguarea barbateasca a personajului sunt conturate printr-o serie de procedee artistice: epitete (mandru ciobanel/ Tras print-un inel); diminutive (fetisoara, mustacioara, ochisori); metafore ce reflecta stransa comuniune a omului cu natura inconjuratoare: (spuma laptelui, spicul graului, pana corbului). Acest portret fizic, intruchipare a idealului de frumusete masculuina in viziunea poporului roman, sugereaza si cateva trasaturi morale: puritate, vitalitate, agerime spirituala.

Tot prin mijloace directe se contureaza si alte trasaturi morale care au starnit invidia tovarasilor sai. Din partea epica a baladei aflam ca baciul moldovean este mai harnic, mai priceput in meseria sa, decat ceilalti doi: Ca-i mai ortoman/ Si-are oi mai multe/ Mandre si cornute, / Si cai invatati/ Si cani mai barbati! . Alte trasaturi morale ale personajului sunt puse in evidenta prin mijloace de caracterizare indirecta. Dialogul cu oita nazdravana ne convinge de gingasia si reciprocitatea ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
765 cuvinte
Nr caractere:
4 634 caractere
Marime:
8.84 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
personaj, trasaturi
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Caracterizarea Personajului Principal Din Balada Studiata
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Ideea de a realiza o lucrare despre nunta traditionala din trecutul satului lapusean, cred ca...
Asimilarea optima a unui text literar impune familiarizarea elevilor din clasele primare cu unele...
Cand a inceput a suna austrul de primavara in 1903 si s-a simtit in toata biruinta soarelui, am...
INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Inclinatia spre creatie si spre frumos a poporului...
A studia din punct de vedere istoric evolutia educatiei fizice inseamna a recunoaste importanta...
Sus!