Caracterizarea Personajului De Roman Vitoria Lipan

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mihail Sadoveanu, unul dintre marii prozatori ai sec XX, a creat o opera literara impresionanta. Romanul Baltagul este una din capodoperele sadoveniene, o scriere memorabila, nu numai prin continut cat si prin personaje. Fie personaje principale, secundare sau episodice, sunt firi tenace, caracteristice lumii patriarhale pe care o reprezinta.

Vitoria Lipan este unul din personajele principale, fiind prezenta in toate momentele actiunii. Insusirile personajului sunt evidentiate direct: prin descriere de catre autor, prin parerea celorlalte personaje, prin autocaracterizare si indirect prin: fapte, gesture, limbaj, mediul in care traieste, sentimente.

In expozitiune, autorul realizeaza direct, prin descriere o schita de portret a personajului care cucereste prin frumusetea fizica: Femeia nu mai era tanara dar avea o frumusete neobisnuita in privire. Ochii ei luceau ca-ntr-o ceata in dosul genelor lungi si rasfirate in carligase. Tot direct este caracterizata si de Gheorghita care constata schimbarea mamei sale fara a intuit insa cauzele: Si mama-sa asta s-a schimbat. Se uita numai cu suparare si i-au crescut tepi de aricioaica. Negustorul David constata inteligenta si caracterul ferm al femeii, iar subprefectul Anastase Balmez este uimmit de tenacitatea cu care femeia conduce ancheta, de observatiile pertinente, de puterea de convingere, de arta disimularii. Pentru Bogza femeia detine o cunoastere magica a faptelor care il sperie: Si totusi, muierea acaeasta care-l urmareste a aratat cum s-a intamplat punct cu punct, pas cu pas.

In dialogul purtat cu fiul ei, se autocaracterizeaza, dovedindu-si patrunderea psihologica si marturisind nevoia de ajutor: Eu te cetesc pe tine, macar ca nu stiu carte. Intelge ca jucariile au stat. De-acu trebuie sa te arati barbat. Eu n-am alt sprijin si am nevoie de bratul tau.

Portretul moral, realizat prin mijloace indirecte, este cel al unui personaj reprezentativ pentru lumea operei sadoveniene, o figura simbolica, o ipostaza a omului de la munte. Este o femeie nestituoare de carte dar inzestrata cu o inteligenta native deosebita. Priceputa si harnica, conduce gospodaria cu strasnic brat, mai ales ca Nechifor este adesea plecat. Mama a doi copii, Minodora si Gheorghita, vegheaza cu grija asupra cresterii lor. Cu fata se arata mai aspra, vrand sa creasca in spiritual traditiei dar cu Gheorghita este mai toleranta pentru ca il vede sfios si nesigur si considera ca este inca necopt pentru a-l trimite in cautarea tatalui, dar va face din el un barbat curajos si energic. Ca sotie, isi iubeste si isi respecta barbatul. Absenta prelungita a lui Lipan este cauza interiorizarii eroinei. Cu privirea pierduta cerca sa patruna pana la el. Disparitia acestuia ii absoarbe toate gandurile: ziua si noaptea eu la alta nu ma gandesc. Rostul vietii ei devine gasirea barbatului: n-am sa am hodina pan ce l-oi afla. daca a intrat el pe taramul celalalt, oi intra si eu. Baltagul este o poveste de dragoste exemplara ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
900 cuvinte
Nr caractere:
4 987 caractere
Marime:
10.96 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
caracterizare, personaj
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Caracterizarea Personajului De Roman Vitoria Lipan
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Romanul Baltagul este o capodopera a creatiei sadoveniene. Inspirat din balada Miorita, cu o...
A. 2) Dintre personajele cartii, se impune chipul Vitoriei Lipan, sotia baciului Nechifor Lipan,...
I. Incadrare in context si in opera Mihail Sadoveanu este unul dintre principalii reprezentanti...
Personajele din opera literara Baltagul sunt personaje complexe bine individualizate, caractere...
Romanul Baltagul ramane o scriere memoriabila nu numai prin continutul si prin multitudinea...
Sus!