Caracterizarea Lui Toma Alimos In Antiteza Cu Cu Boierul Manea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Balada Toma Alimos se situeaza intre realizarile de exceptie ale cantecului epic romanesc prin vechimea sa. Este o balada haiduceasca al carei erou lupta impotriva asupritorilor interni.

Personajul principal al baladei este Toma Alimos. Trasaturile acestuia sunt prezentate fie direct de catre autorul anonim fie indirect ele conturandu-se din faptele si vorbele eroului. Totodata el este prezentat in antiteza cu celalalt personaj al baladei boierul Manea. Defapt cei doi protagonisti sunt figure exceptionale pentru anumite clase sociale.

Infatisarea lor fizica este determinate de cea morala. Daca Toma Alimos e: Nalt la sfat / Mare la sfat / Si viteaz cum n-a mai stat, Manea e: Slutul si uratul / Grosul si-artagosul care venea cu parul lasat in vant / Cu maciuca de pamant. Toma Alimos e un fel de fat-frumos, viteaz si cu spirit justitiar, care traieste in mijlocul padurii, e intelept, prietenos si duios, dusmanul sau Manea avand in schimb toate defectele: slutul, artagosul, lasul.

Inca de la inceputul baladei, autorul anonim ii face eroului un portret fizic si moral: inalt, sfatos viteaz, acesta se ospateaza dar e trist fiindca e izolat de oameni. Monologul haiducului scoate in evidenta singuratatea eroului. El este un om generos, deschis, sociabil, inchinand murgului si armelor. El se adreseaza codrului falnic, prietenul sau credincios, ascunzator de poteri si care-l va umbri dupa moarte.

Odata cu instalarea intrigii apare si cel de-al doilea personaj boierul Manea stapanul mosiilor si domnul campiilor, bogatasul de prin partile acelui tinut. El e prezentat in antiteza cu haiducul Toma. Poetul anonim foloseste epitete duble: slutul si uratu l/ grosul si-artagosul pentru a evidentia trasaturile de character negative: rapacitatea dumnezeiasca, teama dde a nu-si pierde averile, Cei doi se deosebesc prin trasaturi fizice, prin origine si stare sociala.

Din dialogul lor scurt se vad doua moduri diferite de a reactiona: Toma e calm, prietenos, omenos: Manea repezit si violent. Salutul lui Manea e conventional veriscane cuvant care arata dispretul, ironia, superioritatea. Toma foloseste un cuvant prietenos frate Manea. Desi boierul cauta motiv de cearta acuzandul pe nedrept, Toma e prietenos si omenos, vrea pace si-I intinde plosca cu vin si-l roaga sa bea cu el si sa-si uite mania.

In episoadele urmatoare e prezentat haiducul Toma stapan pe sine, adunandu-si ultimele puteri si placand dupa boier pentru al pedepsi.

Din monologul sau reiese dispretuirea sa fata de cel care care refuza lupta dreapta, fata de boierul arogant si violent care trebuie pedepsit exemplar.

El il ucide barbateste pe lasul asasin dand dovada de neinfricare si spirit justitiar.

Cu demnitate el isi spune ultimile dorinte in fata mortii pe care o simte. Si-a facut datoria cu toate acestea el regreta ca paraseste viata cu toate acestea el ramane calm in fata mortii si nu se inspaimanta. Din testamentul sau reiese stransa legatura dintre om si ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
538 cuvinte
Nr caractere:
3 006 caractere
Marime:
9.44 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
personaj, trasaturi
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Caracterizarea Lui Toma Alimos In Antiteza Cu Cu Boierul Manea
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Poezia Toma Alimos este o creatie epica in versuri, o balada populara pentru ca prezinta momente...
A fost odata ca niciodata, pentru ca realitatea se impleteste permanent cu fantasticul. Printr-o...
In cantecele sale epice, poporul si-a cantat eroii, a preamarit faptele lor de curaj si vitejie,...
Din noaptea adanca a trecutului nostru, strabunii ne-au transmis pe cale orala, o mostenire...
1) Balada sau cantecul batranesc este una din speciile cele mai reprezentative ale literaturii...
Sus!