Caracterizarea Lui Stefan Cel Mare Fratii Jderi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Domnitorul este infatisat cu prilejul vizitei la manastirea Neamtului. Este descrisa atmosfera sarbatoreasca dinaintea sosirii domnului Moldovei. Acesta este asteptat cu emotie si interes de catre poporul adunat, aflat intr-o stare de agitatie.

Tinuta vestimentara este prezentata direct de catre scriitor evidentiindu-se straiele specifice unui domn. La fel ca si tatal sau era imbracat si Alexandrel Voda cu brocart de Venetia, giugiumande samur si marochinuri Aspectul fizic este infatisat tot prin caracterizare directa aratandu-se ca Stefan implinise 40 de ani, ceea ce se recunoaste si din chipul sau cu obrazul ars proaspat de vantul de primavara si cu mustata usor carunta, purtand astfel semnele trecerii timpului si a greutatilor vietii sale. Unele caracteristici fizice scot la iveala, insusirile morale: puternica strangere a buzelor si privirea verde, taioasa dezvaluie firea sa dura, intranigenta.

Statura sa scunda, este prezentata prin opozitie cu statura sa, morala, impresionanta care impunea respect celor din jur desi scund de statura, cei de dinaintea sa, opriti la zece pasi pareau ca se uita la el de jos in sus. Alte trasaturi de caracter se desprind din caracterizarea indirecta prin faptele domnitorului, care se dovedeste un bun crestin care tine cont de datinile stramosesti facu semnul crestinesc si saruta Evanghelia. De asemenea isi educa fiul sa procedeze la fel.

Primeste dovezile de respect ale supusilor sai, acordand la randul sau respectul cuvenit batranului staret. Este intampinat cu paine si sare dupa traditia romaneasca, dar fiind o fire energica nu staruie prea mult si pleaca cu pas viu mai departe.

Sadoveanu incadreaza acest personaj intr-un anumit mediu punandu-l in relatie cu alte personaje pentru a ilustra imaginea unui domnitor pretuit de poporul sau.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
359 cuvinte
Nr caractere:
1 794 caractere
Marime:
7.59 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
personaj, caracterizari
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Caracterizarea Lui Stefan Cel Mare Fratii Jderi
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Fara a fi personajul principal al romanului, fara a fi direct implicat in actiune, figura lui...
Stefan cel Mare deschide, in istoria poporului roman, una din cele mai stralucite pagini din...
Mihail Sadoveanu s-a nascut pe data de 5 nov. 1880, la Pascani si a murit pe data de 19 oct. 1961...
Capodopera romanului istoric sadovenian; o trilogie inchinata unei epoci eroice si unei...
Mihail Sadoveanu, Stefan cel Mare al literaturii noastre (Geo Bogza) este autorul romanului...
Sus!