Caracterizare Vitoria Lipan

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romanul Baltagul ramane o scriere memorabila nu numai prin continut si multitudinea semnificatiilor sale, ci si prin personajele lui, intre care un loc aparte il ocupa Vitoria Lipan, Nechifor Lipan si Gheorghita, feciorul lor. Nu lipsite de importanta si semnificatie in derularea actiunii sunt alte personaje secundare sau episodice: parintele Daniil Milies, baba Maranda, negustorul David, alti hangii, mos Pricop, Ilie Cutui, Calistrat Bogza si sotiile lor etc. Majoritatea acestor personaje sunt caractere puternice, de o mare complexitate, specifice acelei lumi patriarhale, pe care ele o reprezinta.

Insa, dintre toate aceste destine, se impune puternic figura Vitoriei Lipan, asa incat romanul poate fi socotit cartea acestei eroine devenite un tip reprezentativ, dar care se individualizeaza printr-o serie de trasaturi distincte.

Personajul Vitoria Lipan ne este descris in text in trei ipostaze si anume: cea de sotie de oier, cea de mama a doi copii si cea de detectiv.

Vitoria Lipan cucereste si prin frumusetea si farmecul ei fizic, caci, la cei patruzeci de ani ai sai, ochii ei caprui rasfrangeau lumina castanie a parului, insa privirea ei era dusa departe, semn al gandurilor in care era adancita si o copleseau. Femeia nu mai era tanara, dar avea o frumusete neobisnuita in privire. Ochii ei luceau ca-ntr-o usoara ceata in dosul genelor lungi si rasfrante in carligase. Infatisarea fizica ilustreaza ingrijorarea femeii pentru tacerea sotului ei si prefigureaza zbuciumul sufletesc ce o va stapani, si o va macina, pana ce-i va descoperi si pedepsi pe ucigasii lui Nechifor Lipan.

Femeie aspra, Vitoria este si o priceputa si harnica gospodina care duce grijile unei gospodarii cu multe acareturi si o conduce cu strasnic brat, mai ales ca sotul este adeseori plecat. Astfel, ea stie pe de rost ce produse mai are de vanzare, se tocmeste cu iscusinta de negustor cu cei care vin sa cumpere sau merge ea insasi la campie, unde vinde produse.

Ordonata, meticuloasa cu un deosebit simt practic, inainte de plecare pe drumurile cautarii lui Lipan, ea oranduieste totul cu o abilitate si cu o exactitate demne de invidiat, incat nici unul dintre amanunte nu-i scapa.

Intreprinzatoare si prevazatoare, vinde produsele, dar duce peste noapte banii la preot pentru a nu fi pradata. Constienta de pericolele care-i pandesc pe drum, ii face lui Gheorghita un baltag pe care preotul il sfinteste, iar pentru sine ia pusca pe care s-o foloseasca in caz de nevoie.

Vitoria este o femeie credincioasa si respecta obiceiurile stramosesti. Inainte de a pleca, se consulta cu doctorul, merge la manastirea Bistrita, unde se roaga la icoana Sfintei Ana, tine post douasprezece vineri, se spovedeste si se impartaseste sau face daruri bisericii. In drumul ei intalneste o cumetrie si o nunta si de fiecare data respecta traditia, asa cum indeplineste toate cele crestinesti pentru inmormantarea si pomenirea lui Nechifor Lipan.

Totodata, femeia este si ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizare Vitoria Lipan - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 659 cuvinte
Nr caractere:
7 252 caractere
Marime:
10.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
caracterizare, personaj
Predat:
la liceu
Sus!