Caracterizare Aglae Tulea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este un personaj tipic balzacian, construit pe o singura trasatura fundamentala: rautatea. Ea nu se schimba de-a lungul intregului roman, fiind consecventa cu propria structura interioara.

Portretul fizic este in concordanta cu trairile sale interioare: Era o doamna cam de aceeasi varsta cu Pascalopol, cu parul negru pieptanat bine intr-o coafura japoneza. Fata era galbicioasa, gura si buzele subtiri, acre, nasul incovoiat si acut, obrajii brazdati de cateva cute mari, acuzand o slabire brusca. Ochii erau bulbucati ca si aceia ai batranului, cu care semana putin, si avea de altfel aceeasi miscare moale a pleoapelor. Era imbracata cu bluza de matase neagra cu numeroase cerculete, stransa la gat cu o mare agrafa de os si sugrumata la mijloc cu un cordon de piele in care se vedea prinsa de un lantisor urechea unui cesulet de aur. Vestimentatia pretentioasa tradeaza intentia de a impune, de a face impresie. Buzele subtiri si nasul coroiat sugereaza rautatea, iar ochii bulbucati si privirea patrunzatoare sugereaza o vesnica stare de panda, dorinta de a sti, de a vedea, de a controla totul.

Modalitatea de exteriorizare a veninului este limbajul, vorbirea. Tinta o reprezinta in primul rand cei doi orfani, in care vede o posibila amenintare la mostenire.

Personajul este definit si prin fapte: isi abandoneaza sora intr-un spital, isi interneaza sotul in ospiciu, nu e deloc impresionata de atacurile lui mos Costache. Cand i se face rau lui Simion, Aglae se dovedeste a fi din nou veninoasa, rea prin vorbe: A mancat ca un bivol. Asta e tot. E dezgustatoare prin insinuarile ei. Astfel, referindu-se la Otilia, spune: L-a ametit stricata aia, cine stie ce o fi intre ei. Dragostea pentru copiii ei nu o umanizeaza, pentru ca e vorba de o rautate absoluta. Ea manifesta un dispret fata de tot ce inseamna educatie, cariera, studiu: Cine citeste prea mult se scranteste. Fiind un personaj balzacian, ea e definita si prin parerile altor personaje. Astfel, Weissman spune: Este baba absoluta, fara cusur in rau. Stanica Ratiu o defineste ca ambitioasa si veninoasa: Asta n-are nimic sfant. Barbat, frate, toti sunt un fleac pentru ea. Aglae e opusul feminitatii. Ura ei se revarsa impotriva Otiliei, pentru ca e frumoasa, impotriva lui Felix, pentru ca e frumos si studios, impotriva lui Pascalopol, pentru ca e bogat.

Rautatea ar putea si o consecinta a neimplinirii; probabil ca traieste neimplinirea ca sotie si mama, vazandu-si copiii nerealizati.

Atentia sa se indreapta constant asupra banilor, averii si pentru a ajunge la ea ii jigneste pe toti, devine artagoasa si brutala. Cea mai mare pedeapsa pentru ea e ca averea lui mos Costache ajunge in cea mai mare parte in mainile lui Stanica Ratiu.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
532 cuvinte
Nr caractere:
2 536 caractere
Marime:
7.84 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
personaj, caracterizare
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Caracterizare Aglae Tulea
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Personalitate marcanta a literaturii romane, George Calinescu (1899-1965) si-a lasat o puternica...
Aurica Tulea-caracterizare - 1 George Calinescu: Enigma Otiliei Pe o imaginara scara a...
Aparut in martie 1938, romanul Enigma Otiliei prezinta viata burgheziei bucureste din prima...
Subiectul e simplu. Adolescentul Felix Sima, proaspat absolvent al Liceului Internat din Iasi,...
George Calinescu se incadreaza in seria personalitatilor romanesti de tip enciclopedic, spirit...
Sus!