Călin file din poveste

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poemul "Calin"(file din poveste)de Mihai Eminescu este o creatie artistica inspirata din basmul popular "Calin Nebunul" si prezinta motivul "Zburatorului".

Poemul are opt parti, iar ultima cuprinde trei tablouri:tabloul padurii de argint , tabloul nunti imparatestisi tabloul nuntii gazelor.

Pimul tablolu infatisaza cadrul natural,de basm al , padurii,in care va avea loc nunta imparateasca.

Tabloul este o deasciere facuta cu ajutorul imaginilor vizuale,auditive si olfactive.In realizarea imaginilor vizuale sunt folosite figuri artistice ca epitetele,inversiunea ,epitetele metaforice si personificarea.

Tabloul incepe cu un "de" ipoteticcare plazeaza totul sub semnul farmecului natural.

Cele doua verbe"vezi"si "auzi"ne deschid imaginea tranzitorie de la padurea de stejar la padurea de mesteceni.Epitetul mataforic " padurea de arama"ne sugeraza o padure de stejar si epitetul"padurea de argint"ne sugeraza padurea de mestacani.Padurea personificata glasuieste mandru.Totul este invalui de culorile alb si argintiu:"iarba pare de omat";Albul este simbolul eternitatii.Natura este personificata pentru ca"trunchii vejnici"au suflete sub coaja si suspina cu glas vrajit.Izvoarele suspina si ele ''zdrumicate peste pietre''.Sunt sunt folosite doua metafore unica in literatura noastra (''cuibar rotind pe ape''si ''bulagari fluizi'')care ne sugeraza stralucirea si faramecul noptii.Stralucirea noptii,care a cuprins padurea este amplificata de imaginea lunii care ''zace''. Verbul "zace"are sensul de intensitatea luminozitatii lunii,care mareste misterul cadrului naturii.Luna este simbolul iubiri si al farmecului.

Totul este invaluit de miresma florilor ce dau vazduhului calitatea de "tamaiet".Cdrul natural este paradisiac si este relizat prin acumularea de imagini vizuale ,auditiuve si olfacive care poarta amprenta genuluio eminescian.

Patrea a doua a poemului ne prezinta imagine nunti imparatesti .

Cadrul de basm este prezent prin dimensiunea hiperbolica a nuntii(''caci din patru parti a lumii imparati si-imparatese/Au venit ca sa serbeze nunta gingasei mirese).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calin file din poveste.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
789 cuvinte
Nr caractere:
4 751 caractere
Marime:
10.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
poem, Mihai Eminescu
Predat:
la gimnaziu
Sus!