Călin file din poveste

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poemul - basm Calin ( file din poveste ) , demostreaza ce stransa legatura a existat intre poezia eminesciana , pe de o parte , natura si creatia folclorica , pe de alta.

Despre aceasta , Eminescu insusi spunea : " Dumnezeul geniului m-a sorbit din popor, cum soarele soarbe un nour din marea de amar."

Aceasta realitate se concretizeaza cum nu se poate mai bine in aceasta opera , Calin , poem care sintetizeaza ( topeste ) teme si motive specifice intregului univers poetic eminescian : inspiratia din folclor , impletirea temei dragostei cu cea a naturii,imaginea femeii fericite in iubire , etc. Motive : codrul , luna , lacul , etc.

Poemul a fost publicat la 1 noiembrie 1876 in " Convorbiri literare" , avand la baza mitul zburatorului .Acesta isi are originea intr-o credinta dupa care visarea , zbucuimul si suferintele primei iubiri sunt pricinuite de o fiinta spranaturala numita zburator.

Concret , pormul are la baza un basm popular , cules de Mihai Eminescu , intitulat Calin Nebunul din care poetul pastreaza doar episodul in care flacaul isi regaseste iubita , alungata de tatal ei intr-o padure neumblata.

Din punct de vedere compozitional, basmul lui Eminescu are 8 parti , in manual fiind ultima parte. Aceasta se deschide cu un motto intitulat gazelle.

Subiectul : intr-o noapte feerica , un voinic suie cu greu zidul unei cetati , patrunde in iatacul fetei de imparat , o saruta , ii fura inelul si pleaca iar in lume. A doua zi , fata constata o anumita schimbare in viata ei, crede ca a visat si il recheama pe zburator : " Zburator cu negre plete vin la noapte de ma fura." Isi da seama ca asteapta un copil. Tatal o alunga din palat. In padure , intr-o coliba saracacioasa , asteptandu-l pe zburator , isi creste copilul. Dupa 7 ani , Calin se intoarce si afla pe cei doi si... ca in orice basm , se termina cu nunta.

Partea reprodusa in manual e structurata pe 3 secvente ; peisajul nocturn de pe malul lacului din padurea de argint , descrierea nuntii imparatesti ( omenesti ) si nunta ganganiilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calin file din poveste.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
812 cuvinte
Nr caractere:
4 557 caractere
Marime:
8.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
poem, Mihai Eminescu
Predat:
la gimnaziu
Sus!