Biografia Ideii De Literatură

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ideea de masa, in evidenta ascensiune (dupa cum vom vedea imediat) introduce cateva criterii specifice. Mai intai, cantitatea in locul calitatii. Respectiv al criteriului canonic, estetic, valoric. Masa, prin definitie, omogena, nediferentiata, respinge sau marginalizeaza individualitatea, originalitatea. Este domeniul de predilectie al conformismului si nivelarii. Pe toate planurile. Din care cauza, ea impune in mod hotarator criteriul majoritatii dominante asupra minoritatii, adesea abia tolerate. In acelasi timp, masa favorizeaza orice sistem de comunicare ce difuzeaza informatiile larg accesibile, la cel mai de jos nivel asimilabil. Aceasta literatura este produsul direct al societatii de masa.

Corespunde integral structurilor, tendintelor si necesitatilor societatii occidentale masificate. Masa e nediferentiata. Prezenta sa este masiva si dominanta. () La un pol, conformismul absolut, la un altul, fragmentarea, pulverizarea, starea amorfa. Deoarece principiul sau de coagulare nu este organic, ci mecanic. p. 143 Omul-masa Omul-masa, marea realitate a secolului 20 occidental, este mediu. Masa este omul mediu, el hombre medio. Mediocru, neintelectual si mai ales vulgar. p. 143 Literatura anti-burgheza manifest al clasei muncitoare O contra-literatura anti-burgheza trebuie deci neaparat formata de si prin partidu avangardei clasei muncitoare. Un imperativ istoric Azi putem surade de aceasta absurda ideologizare. Ea insa a cunoscut inca un moment de mare intensitate in perioada razboiului rece, gratie indeosebi stangismului marxizant francez. Se scoate de la naftalina teoria si practica artei populare, de masa, opusa dominatiei de clasa, contra-revolutionare, literaturii imperialiste de masa.

p. 144 Notele esentiale ale conceptului de masa Cantitatea productiei literare de masa si marea sa audienta, respectiv succesul de public, difuzarea si receptia trec pe primul plan. () Valoarea de circulatie inlocuieste valoarea, considerata absoluta, de creatie etc. Criteriul critic, estetic, pierde suprematia. Mai mult: tinde chiar sa dispara. p. 145 Literatura populara versus literatura de masa O evolutie spectaculoasa semnificativa pentru marile mutatii literare ale secolului, mai ales in a doua sa jumatate consta in absorbirea si inlocuirea tot mai frecventa a ideii de literatura populara (lasata doar folcloristilor) prin ideea de literatura de masa.

() Popor pare un termen tot mai etnicist, nationalist, romantic, adesea desuet, specific secolului 19. Masa, dimpotriva, fenomen sociologic, este mai adaptat realitatilor secolului 20. p. 145 Mass culture versus high culture Artele publice (notiune echivalenta sau sinonima) tind sa depaseasca si sa se indeparteze tot mai mult de sfera culta (elitista, aristocratica, sofisticata). Mass culture se departeaza tot mai mult de high culture. Se produce astfel o democratizare a educatiei populare si a ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Biografia Ideii De Literatura - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 675 cuvinte
Nr caractere:
21 460 caractere
Marime:
23.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
literatura, importanta
Predat:
la liceu
Sus!