Basmul Praslea Cel Voinic Si Merele De Aur

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intelegand importanta izvorului curat ca lamura si mai pretios ca aurul al literaturii populare, dupa cum spunea marele nostru poet Mihai Eminescu, scriitorii nostri s-au aplecat asupra creatiei populare, aducand aceasta picatura de originalitate si de inestimabila valoare in fata noastra.

Unul dintre cele mai frumoase basme ale romanilor care sintetizeaza conceptia omului din popor despre lume si de viata este Praslea cel voinic si merele de aur, cules de Petre Ispirescu.

Basmul este o creatie epica orala in proza in care sunt prezentate fapte ale unor eroi fantastici, pe fondul luptei dintre bine si rau, avand o actiune simpla in care elementele reale se imbina cu cele imaginare.

Actiunea basmului Praslea cel voinic si merele de aur contine eroi supranaturali, impartiti in doua tabere, binele si raul, care trec prin peripetii fantastice, in incercarea de a recupera merele furate din gradina imparatului si de a-i gasi pe hoti. Aceasta este structurata pe momente ale actiunii.

Basmul incepe cu o formula consacrata a fost odata. Deci, expozitiunea ne prezinta timpul, care este unul mitic, neprecizat, locul (imparatia) si o parte din personaje.

In intriga aflam ca acest imparat avea in gradina un mar cu mere de aur, dar niciodata nu s-a putut bucura de ele, deoarece, cand erau coapte, i se furau.

Incercarile de a-i gasi pe cei vinovati de disparitia merelor reprezinta desfasurarea actiunii.

Astfel, fiul cel mic al imparatului, Praslea, se incumeta sa pazeasca marul, dupa ce cei doi frati mai mari ai sai esueaza. El il sageteaza pe hot noaptea si-i duce imparatului merele, dar neprinzandu-l pe faptas, pleaca pe urmele sale, insotit de frasii mai mari.

Mergand pe urmele hotului, ei ajung la marginea unei prapastii, in care Praslea coboara. Aceasta prapastie reprezinta taramul celalalt, unde lucrurile au cu totul alta infatisare decat pe pamant.

Fiul de imparat da de niste palate (de arama, de argint si de aur) ale unor zmei, cu care se lupta si pe care ii omoara, eliberandu-le pe cele trei fete de imparat. In lupta cu zmeii este ajutat de corbul nazdravan. Deoarece fratii il tradeaza ramane in asteptare, Praslea va iesi pe celalalt taram cu ajutorul zgripturoaicei, pe ai carei pui i-a salvat de un balaur. Prin intermediul unui mar de aur, mestereste o furca cu fusul si caierul de aur, apoi o closca cu puii de aur, fiind astfel recunoscut de fata de imparat cea mica.

Punctul culminant poate fi considerat momentul in care Praslea il lasa pe Dumnezeu sa faca dreptate si, tragand cu sagetile in sus impreuna cu fratii sai, acestia sunt pedepsiti si mor. Deznodamantul este specific basmelor. Binele invinge raul, forta benefica triumfa: Praslea se casatoreste cu fata de imparat, dupa ce si-a indeplinit misiunea si i-a pedepsit pe toti cei ce erau malefici.

Basmul de fata dovedeste intreaga maiestrie de creatie in proza a poporului. Eroul lupta cu toate netrebniciile omenesti, atat cu cele ale taramului nostru, cat si ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 536 cuvinte
Nr caractere:
7 387 caractere
Marime:
10.37 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
basm, personaje
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Basmul Praslea Cel Voinic Si Merele De Aur - Varianta 3
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Petre Ispirescu este unul dintre marii culegatori de folclor din literatura noastra. El a cules...
A fost cules de Petre Ispirescu si publicat in ''Legendele si basmele romanilor''(1882)....
Basmele populare au izvorat din obiceiul stravechi de a povesti prin care taranul isi exprima...
Basmul, specie a literaturii populare este dovada sensibilitatii poporului roman si concentreaza...
Basmul este o naratiune populara in proza, de mare intindere si cu multe prsonaje, unde...
Sus!