Previzualizare referat:

Extras din referat:

M. Sadoveanu este unul din marii prozatori ai literaturii noastre. Fie ca a scris despre istoria romanilor, despre viata targurilor moldovenesti sau despre existenta taranului roman ancorat in traditie, talentul lui de mare povestitor s-a manifestat in mod plenar.

Baltagul este una din capodoperele marelui artist al cuvantului lui. Aceasta opera literara este un roman deoarece apartine genului epic, are o intindere mai mare, saisprezece capitole cu o actiune complexa si conflicte sociale, morale si psihologice care ofera o imagine ampla si profunda asupra vietii. Romanul are o constructie complexa, actiunea se complica treptat pana la deznodamant, cuprinde mai multe personaje cu caractere complexe ce se pun in evidenta pe masura ce avanseaza naratiunea, creeand o varietate cu tipuri umane. Prin caracteristicile pe care le prezinta, Baltagul are toate aspectele definitorii ale romanului.

Fiind o opera epica, autorul isi exprima indirect sentimentele prin intermediul actiunii si al personajelor. Intamplarile se desfasoara intr-un anumit timp si spatiu. Astfel, actiunea este plasata intr-un sat de munte din Moldova, Magura Tarcaului, din care eroina, Vitoria, porneste spre tara Dornelor pentru aflarea adevarului despre moartea sotului ei. Timpul actiunii se deruleaza pe o durata mare, din toamna pana in primavara.

Modul de expunere predominant este naratiunea, care se imbina cu dialogul si monologul interior eu am stiinta ca fapta asta s-a petrecut ziua la asfintitul soarelui si descrierea, prin care autorul pune in lumina insusirile si zbuciumul sufletelor al personajelor dar si frumusetea locurilor, satelor din zona.

Vitoria, sotie credincioasa, porneste la drum si cu inteligenta si energie sa deosebita, descopera pe ucigasii sotului ei, ii pedepseste si indeplineste apoi randuielile inmormantarile acestuia.

Actiunea este complexa si se desfasoara dupa momentele subiectului. Expozitiunea si intriga o prezinta pe Vitoria ingrijorata de lipsa vestilor de la sotul ei, Nechifor Lipan. Il cheama pe Gheorghita, fiul ei si pornise amandoi pe urmele lui Nechifor, neavand mare incredere in autoritatile de la Piatra-Neamt. In desfasurarea actiunii se prezinta toate actiunile intreprinse de Vitoria pentru a descoperi adevarul. Face rost de bani, pleaca spre Dorna, trece pe la Bicaz si Farcasa. In drumul ei Vitoria intalneste un botez si o nunta, prilej cu care dovedeste ca respecta si iubeste obiceiurile si traditia, facandu-si de fiecare data datoria. Ea afla la Vatra Dornei ca Lipan cumparase trei sute de oi si ca randuise doua sute unor ciobani. Refacand drumul, Vitoria afla la Suha ca turma era insotita doar de doi ciobani, Calistrat Bogza si Ilie Cutui. Acum Vitoria isi da seama ca barbatul ei a disparut intre Sabasa si Suha. La o gospodarie il gasesc si pe cainele lor, Lupu si descopera cu ajutorul acestuia osemintele lui Nechifor intr-o prapastie la Crucea Talienilor. Acesta este si punctul culminant al romanului care creste in ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baltagul Roman - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
851 cuvinte
Nr caractere:
4 343 caractere
Marime:
9.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!