Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prin capodopera Baltagul, aparut in 1930, Sadoveanu realizeaza o noua interpretare a mitului mioritic versul-motto indivand sursa de inspiratie: Stapane, stapane/Mai cheama s-un cane Faptele din Baltagul se petrec la sfarsitul secolului al nouasprezecelea si inceputul secolului al douazecilea, insa intr-o societate patriarhala, arhaica, strapunsa de zorii unei noi civilizatii, de noi relatii sociale capitaliste.

Romanul incepe cu o prezentare a vietii pastorilor, vechimea, felul de viata, psihologia, fixate intr-o cosmologie populara.

Astfel in primul capitol facem cunostinat cu viata de la munte, cu peisajul datinile si oamenii, cu indeletniciri specifice muntelui: sunt vremuri in care se practica inca schimbul de produse. In timp ce barbatii isi castigau painea muncind la padure, cu toporul ori cu cata, altii fiind priceputi oieri, cunoscand taina laptelui acru si a branzei de burduf, femeile trageau lana in fusalai Mai facem cunostiinta cu Vitoria Lipan, munteanca de la Magura Tarcaului, care traieste si ea viata aspra a oamenilor de la munte. Sotul ei, Nechifor Lipan era plecat la dorna sa aduca oile.

Vitoria avea un baiat de 17 ani Gheorghita, care era acum barbatul in familie si o fata pe nume Minodora. de fiecare data mama o mustruluia pe fiica ei ca sa nu ii faca rusine si sa ramana de rasul satului, din cauza baiatului invatatorului.

In capitolul al doilea isi face aparitia Mitrea, argatul, care vine cu cardisorul de oi si cu cele doua de vaci. Duap ce-l pun la masa, Vitoria se duce la parintele Danila sa-I scrie fiului sau sa se intoarca acasa, moment in care Minodora se gandeste la baiatul invatatorului.

In capitolul al treilea Vitoria se duce la parinte sa-I scrie ravas pentru fiul sau. Acum incep primele griji in legatura cu sotul sau, deoarece sunt 73 de zile de cand nu stie nimic de el. Aceasta spune ca l-a visat rau, trecand calare o apa neagra.

Apoi aceasta trece pe la vrajitoarea Maranda, pentru a-I spune daca stie ceva de sotul ei. Aceasta ii spune ca Nechifor a ajuns cu bine la locul acela de la Dorna dar dupa aceea s-a gasit una cu ochii verzi si cu sparancenele imbinate, care s-a pus in prag si nu-l lasa sa treaca. Odata ajunsa acasa se gandeste sa-l aduca pe parintele Danila sa ceteasca si sa stropeasca cu aghiazma, si sa faca rugaciuni.

Gheorghita se intoarce acasa impreuna cu Mitrea iar Vitoria este fericita si isi primeste cu bucurie baiatul saruta pe amandoi obrajii. Ii povesteste si acestuia din urma faptul ca tatal sau intarzie prea mult si ca e foarte ingrijorata.

Vitoria hotaraste ca a doua zi dimineata sa plece impreuna cu fiul sau la Piatra. Acestia se opresc la manastire si se roaga la preasfintitul Visarion si la Sfanta Ana.

A doua zi se duce la autoritati, la prefect pentru a se plange ca nu-si gaseste sotul.

In partea a doua si capitolul al saptelea, Vitoria are intr-insa stiinta mortii lui Nechifor Lipan si crancena durere, se vazu totusi eliberata de intuneric. Apoi, joi in martie, parintele Daniil, a facut ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baltagul Rezumat - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 797 cuvinte
Nr caractere:
9 047 caractere
Marime:
13.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, actiune, personaje
Predat:
la liceu
Sus!