Baltagul Momentele Subiectului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mihail Sadoveanu este unul dintre marii prozatori romani ai secolului al XX-lea. A creat o im-resionanta opera literara care cuprinde povestiri, nuvele si romane. A fost numit de catre Geo Bogza Stefan cel Mare al literarturii romane. Mihail Sadoveanu a trait intre anii 1880-1961. Romanul Baltagul este una din capodoperele sadoveniene si ale prozei romanesti datorita conciziei. Dinamismului acttiunii si armoniei compozitiei fiind scris in numai 17 zile.

Autorul porneste da la balada populara Morita din care culege ca motto versurile: Stapane, stapane Mai cheama s-un cane. Vitoria stand singura pe prispa in lumina toamnei si torcand isi aminteste de povestea auzita de Nechifor lipan de la unbaci batran si spusa de el la cumetre si nunti.

Femeia se gandea la sotul ei carte a plecat de mult timp la Dorna dupa oi si nu s-a mai intors. Ei ii trec prin minte anii traiti impreuna, unele fapte si obiceiuri ale barbatului, precum si realizarile lor printre care si cei doi copii: Minodora, care a ramas acasa si Gheorghita care a plecat si el cu oi la apa Jijiei de unde o instiinteaza pe Vitori ca Nechifor nu a ajuns nici acolo.

Vremea incepea sa se schimbe, se apropia anotimpul rece. Argatul Mitrea se intorcea cu oile si cu vacile din poiana, iar munteanca isi pregatea gospodaria penteu iarna, dar este din ce in ce mai ingrijorata de tacerea sotului ei.

De aceea merge la preotul Danila, caruia ii destainuie necazul ei si ii cere sfatul. Acesta ii promite ca va face slujba si va citi in biserica pentru intoarcerea lui Nechifor Lipan si ii scrie lui Gheorghita din partea Vitoriei.

Gheorghita se intoarce acasa de sarbatori, iar Vitoria hotaraste, initial, sa-l trimita in cautarea celui disparut. Considera apoi ca baiatul are nevoie de experiensaaata ei de viata si decide ca vor pleca impreuna. Insa inainte fac un drum la manastirea Bistrita, unde se roaga la icoana Sfintei Ana si unde stareta o sfatuieste sa mearga la Piatra Neamt la stapanirea pamanteana pentru a-i cere sa cerceteze disparitia sotului ei.

La Piatra ia legatura cu prefectul care o indeamna sa scrie o plangere in baza careia sa se faca cercetarile, dar neavand incredere in autoritati hotaratte definitiv sa plece impreuna cu Gheorghota in cautarea lui Nechifor Lipan. Inainte de plecare ii face lui Gheorghita un baltag pe care preotul Danila il sfinteste, iar pe Minodora o duce la manastirea Varatec pentru a fi in siguranta.

Desfasurarea actiunii Vitoria este hotarata, precum chiar ea spune: Astazi e o sfanta luni si incepem implinirea hotararii. Mai intai merge la biserica, se impartaseste, duce daruri, apoi vinde o parte din produse hangiului David din Calugareni, ca sa facarost de bani pentru drum, pe care ii lasa in grija preotului Danila pana a doua zi, pentru a nu fi pradata.

Vitoria pleaca la drum pana la Dorna insotita de hangiul David si dupa ce trec de Bistrita, fac popasul de seara la Bicaz, la hanul lui Donea, unde afla de trecerea lui. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 110 cuvinte
Nr caractere:
5 235 caractere
Marime:
9.94 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
actiune, roman, personaje
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Baltagul Momentele Subiectului - Varianta 2
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Scriitorul plaseaza actiunea intr-un sat din nordul Moldovei, Magura Tarcaului. Romanul are la...
Creator al romanului mitic si al romanului istoric, Mihai Sadoveanu a daruit literaturii romane o...
Demonstratie ca este roman Romanul este opera epica in proza de mare intindere cu o actiune...
Romanul este opera epica bazata pe naratiunea imbinata cu dialogul si naratiunea care dezvolta...
M. Sadoveanu este unul din marii prozatori ai literaturii noastre. Fie ca a scris despre istoria...
Sus!