Baltagul Mihail Sadoveanu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intriga romanului este caracteristic realista: un om a plecat sa cumpere o marfa si nu s-a mai intors; nu exista vesti despre el nici in alte locuri unde ar fi trebuit sa ajunga; nevasta hotaraste ca trebuie sa-l caute pentru a afla adevarul despre disparitia lui: ori si-a parasit familia pentru alta femeie, ori s-a imbolnavit grav sau a murit.

Printr-un mare efort de concentrare interioara, la care asociaza practici religioase, dar si de magie vrajitoreasca, Vitoria Lipan ajunge la banuiala ca sotul ei, Nechifor, este mort. Il vede cu ochii mintii, fie in somn, fie in stare de veghe, cum se departeaza tot mai in fund. Peste el se revarsau ape de primvara. Isi reaminteste, pana la detaliu, faptura sotului, vocea, obiceiurile, comportamentul in diferite imprejurari din lunga lor convietuire, nu totdeauna pasnica si armonioasa: Vitoria il judeca pe Lipan.

Avea ea sa-i spuie multe; si i le spunea, fara sa miste buzele si limba. I le spunea din launtru, cu banuieli si suferinti vechi. Altadata il impunsese cu vorbe adevarate pentru placerea pe care o avea ele sa-si abata calul in preajma muierilor si sa poposeasca langa ele. I-l parasera bacii cei batrani, care erau oameni cuminti si iertati de Dumnezeu. Acum, daca a pierit, ii ramasese dator cu acele zambete si cu acele ceasuri. Se implinesc noua ani la Sfantu Gheorghe de cand a sarit ca o caie asupra lui, sa-i vare cangile in ochi si sub barbie. El o dadea incet la o parte cu bratul si radea. Ea s-a inviersunat mai tare, pomenindu-i de-o rea si de-o sluta de la gura Tarcaului. Acolo-ti faci popasurile si-ti cheltuiesti averea, il impungea ea cu vorbe indesate, si iar isi raschira cangile. Atunci el intai a lovit-o: Pe urma a cuprins-o lapiept s-a strans-o in brate. Ea a tacut deodata, ca si cum ar fi murit.

I s-a lipit cu fruntea subsuoara. A asteptat desmierdarile ca o ticaloasa. Acu sapte ani a lovit-o pentru alta. Intr-un an au fost ochi negri; intr-un altul niste ochi albastri de nemtoaica. Intelegea ea, intr-o privinta, ca pentru un barbat ca dansul acelea-s petreceri cum bei un pahar de vin, ori cum rupi o creanga. Ea era deasupra tuturora; avea intr-ansa o putere s-o taina, pe care Lipan nu era in stare sa le deslege. Venea la dansa ca la apa cea buna.

Nu poate fi nici ovreica, nici unguroaica cu ochii verzi. El tot cazut undeva trebuie sa fie. Il mai cheama odata cu toata fiinta, iertandu-l pentru orice, si Nechifor Lipan nu-i raspunse. Incercarea Vitoriei de a-l trimite pe fiu in cautarea tatalui esueaza: il vazu sfios si nesigur; pe cand ea era plina de ganduri, de patima si durere. Ofta cu naduf (). Din fata nadejdii pe care si-o pusese in singurul barbat al casei, intelegea ca trebuie sa deie inapoi. Asta era o mare mahnire. Poate se asteptase la dansa. Gheorghita este inca un adolescent, fara serviciu militar satisfacut; Minodora, ca fata si fiica de oier, nu poate pleca singura de-acasa. Vitora ajunge la concluzia ca totusi va gasi un mijloc ca mintea ei sa ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
9 681 cuvinte
Nr caractere:
45 498 caractere
Marime:
33.87 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
personaje, opera
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Baltagul Mihail Sadoveanu - Varianta 2
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Mihail Sadoveanu s-a nascut la 5 noiembrie 1880 , la Pascani, un mic orasel de provincie situat...
Mihail Sadoveanu, prozatorul roman a carui suita epica inglobeaza peste o suta de volume si cu o...
Mihail Sadoveanu este unul dintre cei mai mari prozatori din literatura romana care a abordat o...
Mihail Sadoveanu este creatorul romanului istoric romanesc. Este un mare povestitor, alaturi de...
Sadoveanu este un scriitor cu individualitate distincta in literatura romana si universala. Este...
Sus!