Baltagul Demonstratie Ca Este Roman

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romanul este o specie a genului epc in proza, cu actiune mai complicata si de mai mare intindere decat a celorlalte specii epice in proza, desfasurata, de regula, pe mai multe planuri, cu personaje numeroase.

Scris un numai saptesprezece zile, Baltagul a aparut in anul 1930. Romanul este considerat o capodopera a prozei romanesti, indeosebi pentru concizia, dinamismul si armonia compozitiei.

Expozitiunea incepe cu plasarea actiunii intr-un sat din multii Moldovei Magura Tarcaului. Romanul debuteaza cu imaginea eroinei principale, Victoria Licap, stand pe prispa si torcand intr-o zi de toamna, amintindu-si o poveste pe care sotul ei o spunea deseori la cumatrii si la nunti. Se spunea c muntenii au ajuns ultimii la impartirea darurilor de catre Domnul Domnezeu.

Acesta nemaivazand bunuri materiale de impartit, i-a inzestrat cu inima usoara, ca sa se poata bucura de tot ce au. sa va para toate bune sa vie la voi cel cu cetera sic el cu bautura; si s-aveti muieri frumoase si iubete. Povestea, de esenta mitologica, plina de talc, fixeaza parca in eterniatate destinul greu al munteanului, apupra caruia Victoria chibzuieste: viata muntenilor e grea, mai ales viata femeilor Munteanul i-e dat sa-si castige panea cea de toate zilele cu toporul ori cu cata. Cei cu toporul dau jos brazii din padure si-I duc la apa Bistritei. Asupra iernii coboara la locuri largi si-si pun turmele la iernat in balti. Nichifor Lipan, sotul Victoriei, a fost intotdeauna priceput il ale oieritului. Avea stani bine oranduite, cu baci ascultatori, priceputi in tainele laptelui acru si-a branzei de burduf. Elementele de intriga ale romanului sunt dispersate in expozitiunea. Gandind la viata grea si plina de lipsuri a oierilor, despartiti pentru mult timp de familiile lor, Victoriei ii sporeste ingrijorarea, caci sotul ei, plecat de mai bine de doua luni la Dorna, ca sa cumpere niste oi, nu se mai intorsese. Mai intarzie el si altadata, dar niciodata asa mult; atunci ea stiuse cauzele intarzierilor: popasuri la crasma, in compania lautarilor si a ochilor negri sau albastri. Dupa asemenea intarzieri; ea se arata suparata, ostila chiar.

Certurile izbucneau brusc si se sfarseau tot asa de brusc, caci Lipan isi pleca fruntea si arata mare parere de rau si jale. Dragostea Victoriei pentru sotul ei nu se stinsese, ramasese la fel ca in tinerete chiar si acum, dupa mai bine de douazeci de ani de convietuire, cand aveau copii mari cat dansii. Din sapte copii cu cati ii daruise Dumnezeu, mai traiau doar doi: o fata, Minodora, trimisa spre crestere si educatie la Manastirea de maici de la Varatec, sip e care tatal o dezmierda mai mult, si un flacau, gheorghita, botezat asa dupa numele celalalt al tatalui sau, pe care Victoria il soptea in clipele de taina. In lipsa tatalui, baiatul, baiatul fusese trimis la Jijila, pentru a supraveghea randuielilor turmei, alaturi de baciul Alexa.

De la o vreme incoace, Victoria era din ce in ce mai nelinistita, caci intarzierea ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 047 cuvinte
Nr caractere:
11 090 caractere
Marime:
18.41 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
roman, opera
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Baltagul Demonstratie Ca Este Roman - Varianta 2
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Romanul este opera epica bazata pe naratiunea imbinata cu dialogul si naratiunea care dezvolta...
Romanul este opera epica in proza de mare intindere, proponderent narativa, cu o actiune...
Romanul este o specie a genului epic in proza, de mari dimensiuni si cu multe personaje insotite...
In anul 1970, la aniversarea a 90 de ani de la nasterea scriitorului, criticul literar, Ion Dodu...
Demonstratie ca este roman Romanul este opera epica in proza de mare intindere cu o actiune...
Sus!