Baltagul demonstrație

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In anul 1970, la aniversarea a 90 de ani de la nasterea scriitorului, criticul literar, Ion Dodu Balan, intr-un articol de sinteza asupra creatiei sadoveniene, afirma ca in ea se concentreaza, ac intr-un focar, intreaga noastra istorie, frumusetile patriei si toata povestea, vesela si trista, amara si incrancenata a celor multi si obiditi, si, din intreaga opera, acestea se produc la gradul cel mai inalt in Baltagul. Din perspectiva acestei capodopere se poate desprinde o coordonata fundamentala a specificului nostru national, a felului nostru de a gandi, de a fi si de a reactiona in fata problemelor cruciale ale existentei. Prin puterea lui de cuprindere si sintetizare a vietii unei intregi colectivitati, cu indeletnicirile, credintele, folclorul si etnografia ei, baltagul este o capodopera si un fragment de epopee a poporului roman, un exceptional poem al naturii si al sufletului omului simplu. De-a lungul anilor, critica literara a denumit opera roman mitic deoarece autorul preia motivul baladei populare Miorita si il dezvolta intr-o naratiune cu adevarat fascinanta. In balada, trei ciobani coboara cu trei turme de oi cu oile la iernatdoi dintre ei se hotarasc sa-l omoare pe tovarasul lor, baciul moldovean. Acolo unde actiunea se intrerupe, transformandu-se in lirism, Sadoveanu o continua, tesand in jurul acestui motiv, al uciderii din lacomie, povestea reconstituirii crimei si a pedepsirii ucigasilor de catre vaduva celui ucis, model de inteligenta, abilitate, energie si frumusete morala.

Intre operele literaturii romane considerate morfologii ale spatiului rural, Baltagul este o capodopera, este o prezentare complexa a satului moldovenesc de munte, de acum cateva decenii, cu o civilizatie arhaica, al carei fundament il constituie transhumanta. La date fixe, respectate cu sfintenie din mosi-stramosi, ciobani, turme de asini si caini, migreaza, urcand in cautare de pasuni sau coboara pentru a gasi un adapost. In afara de oierit, alta sursa de venit reprezinta exploatarea lemnului, transportat sub forma de plute pe Bistrita si trimis apoi la Galati, pentru a fi prelucrat.

Descrierea acestei comunitati arhaice cuprinde toate aspectele, de la felul de a se imbraca la alimentatie, credinte, superstitii, relatii umane si ceremonii sociale. satul este surprins intr-un moment specific al evolutiei lui, cand modul de viata arhaic se intrepatrunde cu anumite deprintderi ale lumii noi, ale societatii civilizate din mediul urban. Spre exemplu, din baltile Jijiei, unde dusese oile la iernat, gheorghita se intoarce cu trenul, masinarie de mirare, care provoaca spaima mamei sale. In schimb, aceasta cunoaste exact valoarea banilor si raportul marfa-bani. Structurile arhaice intra uneori in conflict cu cele moderne: Lipan este ucis pentru avere si bani, aceasta este semnul unei ordini, in carea valoarea suprema o are averea. Insa acrasta societate este dominata de traditie care are puterea legii nescrise, iar abaterea de la ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baltagul Demonstratie - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 105 cuvinte
Nr caractere:
6 293 caractere
Marime:
10.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, roman
Predat:
la liceu
Sus!