Baltagul demonstrație

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romanul este o specie a genului epic in proza, de mari dimensiuni si cu multe personaje insotite de o actiune mai complicata decat in schita sau in nuvela, desfasurata pe mai multe planuri, antrenand personaje complexe si prezentand o imagine ampla si profunda asupra vietii.

Mihail Sadoveanu (1880-1961) a fost unul dintre cei mai mari prozatori ai secolului al XX-lea. Cele mai importante teme ale creatiei sadoveniene sunt : istoria (Fratii Jderi, Neamul Soimarestilor, Zodia Cancerului sau Vremea Duca-i Voda, etc.), viata satului romanesc (Hanu Ancutei, Bordeienii, Baltagul, etc.) si natura (Tara de dincolo de negura si Imparatia apelor) Romanul Baltagul a fost scris in 1930 in saptesprezece zile, el fiind considerat o capodopera a prozei romanesti.

Baltagul este un considerabil roman mitic deoarece are la baza mitul pastoral din balada Miorita in care este prezent un conflict intre trei ciobani in care este posibila moartea unuia dintre ei.

Aceasta opera este un roman monografic deoarece prezinta viata si obiceiurile muntenilor sub toate aspectele: datini, traditii, conceptii despre viata, etc. Muntenii sunt prezentati ca niste oameni izolati care respecta niste reguli vechi de la inceputul lumii. Romanul poarta numele celui mai important element din aceasta opera : baltagul. Ca in orice opera epica, autorul isi exprima in mod indirect ideile, gandurile si conceptiile prin intermediul actiunii si al personajelor. El este omniscient si obiectiv relatand la persoana a III-a. Actiunea este complexa si se desfasoara pe doua planuri : unul in trecut (in care este folosita metoda retrospectiei) si unul al prezentului.

Romanul are un caracter initiatic pentru unul dintre personaje, Gheorghita, care strabate drumul cunoasterii, si se maturizeaza treptat.

Nechifor Lipan, un pastor instarit din Magura Tarcaului, pleaca la Dorna sa cumpere oi. Vazand ca intarzie prea mult, sotia sa, Vitoria, se hotaraste sa plece in cautarea lui alaturi de fiul sau Gheorghita. Dupa ce reusesc sa refaca drumul parcurs de acesta, ei pleaca in cautarea lui. In drumul lor ei dau peste un botez si o nunta. Dandu-si seama ca va urma o inmormantare, Vitoria devine tot mai agitata. Intr-un sat din apropierea Dornei, gaseste cainele credincios al lui Nechifor, Lupul, cu ajutorul caruia descopera osemintele lui Lipan intr-o rapa.

Dupa ce efectua slujba de inmormantare, Vitoria reusi sa descopere criminali, dupa care, cu ajutorul lui Gheorghita si al cainelui, reuseste sa-i pedepseasca.

Actiunea incepe intr-o toamna tarzie, aproape de Sfantul Andrei pana primavara, in Postul Mare. Ea incepe in Magura Tarcaului, Bistrita, Bicaz, Calugareni, Farcasa, Borca, Cruci, Dorna, Neagra, Brosteni, Sabasa, Crucea Talienilor si Suha.

Firul central al actiunii este alcatuit din drumul Vitoriei: pregatirile pentru plecarea la drum alaturi de Gheorghita pentru a-si gasi sotul, nunta si botezul intalnite in drum si marturisirea crimei.

Exista actiuni ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baltagul Demonstratie - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
961 cuvinte
Nr caractere:
5 501 caractere
Marime:
11.47KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!