Baltagul De Mihail Sadoveanu Argumentare Si Caracterizare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mihail Sadoveanu este unul dintre cei mai mari prozatori din literatura romana care a abordat o diversitate de specii: nuvela, povestirea, romanul. Acesta este o opera epica in proza, preponderant narativa, cu intindere mai mare decat a schitei sau a nuvelei, cu actiune complexa si cumplicata ce se desfasoara pe mai multe planuri narrative, cu conflicte puternice si cu numoeroase personaje oferind o imagine ampla si profunda a vietii.

Romanul Baltagul este una dintre capodoperele sadoveniene si ale prozei romanesti datorita conciziei, dinamismului, actiunii si armoniei compozitiei, fiind scris in numai 17 zile.

Autorul porneste de la balada populara Miorita si ii dezvolta nucleul epic pe parcursul a 16 capitole Tema centrala a romanului este cautarea si cunoasterea adevarului, iar actiunea se petrece spre sfarsitul secolului al 19-lea si inceputul sec 20. Titlul romanului este simbolic deoarece baltagul semnifica, deopotriva, atat unealta cu care Nechifor este ucis, cat si instrumentul cu care se face dreptate. Este, cu alte cuvinte, unelata crimei si a pedepsei, satisfacand in aceeasi masura setea de inavutire cat si dorinta de justitie.

Firul epic al romanului este simplu si se poate rezuma usor. Nechifor Lipan, oier instarit din Magura Tracului si sotul Vitoriei Lipan, pleaca la Dormna sa cumpere oi pe care sa le duca apoi la iernat. Ingrijorata ca sotul ei nu mai vine, Vitoria pleaca pe urmele lui pentru a afla ce s-a intamplat. Ea reuseste sa-i descopere pe ucgasii lui Nechifor si sa-i pedepseasca.

Spatiul actiunii este vast si autorul face referire la satul Magura Tarcaului dar si la toate localitatile prin care trece eroina. Itinerarul parcurs de eroina este intortocheat, un adevarat labirint.

Partea intai este constituita din capitolele 1-6, si cuprinde expozitiunea si intriga romanului, de unde aflam ca, stand singura pe prispa in lumia toamnei si torcand, Vitoria se gandeste la sotul ei acre plecase la Dorna dupa oi de mult timp si nu se intorsese inca. Ei ii trec prin minte anii traiti impreuna, unele fapte si obiceiurile barbatului, precum si realizarile lor de pana atunci printre care si cei 2 copii: Minodora care ramasese acasa cu Vitoria si Gheorghita care se afla la Cristesti, in valea Jijiei cu oile la iernta de unde o instiinteaza pe mama lui ca Nechifor lu ajunsese nici acolo.

Vremea incepe sa se schimbve, se paropie anotimpul rece, iar Vitoria isi pregateste gospodaria pt iarna ingrijorata fiind din ce in ce mai tare de intarzierea neobisnuita sotului ei.

De aceea merge la preotul Danila, caruia ii destainuie necazul ei si ii cere sfatul. Singurul lucru cu care preotul o poate ajuta pe Vitoria este sa afac o slujba si sa ii scrie o scrisaore lui Gheorghita din partea ei.

Femeia trece apoi la baba Maranda, vrajitoarea satului, insa nu gaseste nici aici confirmarea visuuli ei, in care Nechifor traverseaza o apa neagra cu spatele la ea si nici alinarea de care are nevoie.

Catre sarbatorile de ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 677 cuvinte
Nr caractere:
14 217 caractere
Marime:
14.16 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
opera, roman, personaje
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Baltagul De Mihail Sadoveanu Argumentare Si Caracterizare
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Mihail Sadoveanu, ,,Ceahlaul poeziei romanesti" a creat o impresionanta opera, care cuprinde...
Baltagul este, prin repeziciune si desavarsit echilibru al expresiei, una din cele mai bune...
Continuand proza rurala reprezentata pana la el de I. Slavici, B. Delavrancea, D. Zamfirescu,...
Creator al romanului mitic si al romanului istoric, Mihai Sadoveanu a daruit literaturii romane o...
Ce este masoneria? Cautand in dictionarul explicativ al limbii romane o sa regasim mai multe...
Sus!