Baltagul Argumentatie La Specie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mihail Sadoveanu este unul dintre marii prozatori romani ai sec 20lea, opera sa cuprinzand povestiri, nuvele si romane. Romanul Baltagul este considerat o capodopera a prozei romanesti, indeosebi pt concizia, dinamismul si armonia compozitiei.

Romanul este o specie a genului epic in proza, cu o actiune complexa desfasurata pe mai multe planuri narative, cu numeroase personaje.

Datorita actiunii complexe, romanul Baltagul este structurat in 16 capitole, unde sunt prezentate actiunile Vitoriei Lipan de a descoperi adevarul despre moartea sotului ei, Nechifor Lipan, si de a restabilii dreptatea in legatura cu moartea sotului ei. Subiectul romanului urmareste un singur fi repic. In expozitiune, Vitoria se arata nelinistita datorita absentei indelungate a lui Nechifor, plecat la Dorna. Transformarea tuturor banuielilor in certitudinea ca intarzierea lui Lipan are un motiv intemeiat marcheaza intriga. Desfasurarea actiunii cuprinde pregatirile calatoriei intreprinse de Vitoria si fiul ei, Gheorghita, iar apoi, evenimentele petrecute pe parcursul acesteia. Refacand drumul sotului ei, punctul culminant reprezinta momentul gasirii mortului. In deznodamant, Vitoria pregateste ritualul de inmormantare, in cadrul caruia principalii suspecti, Calistrat Bogza si Ilie Cutui, sunt gasiti vinovati de moartea lui Lipan. Spatiul este marcat de un drum labirintic, construit din indici spatiali geografici; astfel Vitoria porneste din Magura Tarcaului si ajunge in satul Suha. Traiectoria drumului este in stransa corelatie cu traiectoria morala, spatiul reprezentand deopotriva siguranta si stapanirea Vitoriei in locurile cunoscute dar si necunoscutul calatoriei initiatice, pe care ea il descopera si incerca sa-l inteleaga.

Timpul in Baltagul este marcat prin sarbatorile crestine (Sf. Andrei), prin circuitul anotimpurilor si prin miscarea astrelor dar cronologia evenimentelor mai este punctata si prin date concrete, cum ar fi data plecarii sau data sosirii.

Planurile narative sunt in mare parte inlantuite cronologic, dar exista si alternanta spatiala, evidentiata prin diferentele mediului arhaic si mediului modern. Insertia este o tehnica folosita in expozitiune, pentru plasarea parabolei in roman. Lumea descrisa in roman este reprezentata de oameni si de obiceiurile lor si se disting doua mari categorii: lumea satului, unde oamenii traiesc dupa legile pamantului si sunt guvernati de instanta suprema, preotul fiind reprezentantul simbolic al celui care mediaza relatiile interumane si lumea orasului, unde oamenii sunt condusi de autoritati dupa legi scrise, bine stabilite. Se observa de asemenea patrunderi ale unor elementelor de civilizatie specifice sec 20lea in lumea arhaica, cum ar fi randuiala oraseneasca, moda si transportul, care sunt insa primite cu reticenta de locuitorii crescuti in spiritul conservarii traditiei. Personajele romanului Baltagul reprezinta simboluri de viata si conceptie. Vitoria Lipan, personaj principal al operei ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
824 cuvinte
Nr caractere:
5 041 caractere
Marime:
11.10 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
roman, literatura, specie literara
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Baltagul Argumentatie La Specie
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Romanul este o specie a genului epic in proza , de mare intindere , cu o structura complexa...
Necesitatea unei reinterpretari a culturii romane Cultura romana parcurge azi un dramatic proces...
PSIHOLOGIA RECEPTARII ARTISTICE Comunicarea artistica este un proces complex si specific...
La sfarsitul lectiei, cursantii trebuie sa stie: - Sa distinga judecatile estetice de cele...
Obiective Acest curs se adreseaza studentilor anului al IV-lea de studiu si abordeaza temele...
Sus!