Baltagul - argumentația apartenenței la specia romanului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romanul este o specie a genului epic in proza , de mare intindere , cu o structura complexa organizata pe mai multe planuri narrative , urmarind o actiune la care participa un numar mare de personaje complex caracterizate angajate in conflicte exterioare si interioare.

Cultivata in literatura romana relativ tarziu , abia de la jumatatea secolului al XIX-lea , specia romanului isi gaseste ilustrare si prin universal epic sadovenian in care se inscrie si romanul "Baltagul".

Publicat in anul 1930 , "Baltagul" abordeaza tematica lumii pastorale , constituindu-se intr-o reinterpretare moderna a mitului mioritic , dar ramane in perceptia critica o "odisee montana" , cum il numea Constantin Ciopraga , sau "romanul unui suflet de munteanca" in opinia lui Perpessicius.

Continutul epic se structureaza in 16 capitole organizate in trei parti ce surprind : imaginea Vitoriei asteptandu-si ingrijorata sotul , calatoria propriuzisa in cautarea osemintelor lui Nechifor si demersurile de descoperire a adevarului , urmate de reintoarcerea la circuitul firesc al vietii in Magura Tarcaului. Avand in vedere subiectul , viziunea despre lume si tema abordata romanul a fost considerat politist , mitic , monografic , sau de dragoste , intrunind trasaturi specifice.

Inca din expozitiune se fixeaza coordonatele spatio-temporale ale unui cadru montan , surprins in realitatea inceputului de secol XX . in Magura Tarcaului , Vitoria Lipan , nevasta de oier , gospodina si mama a doi copii mari , Minodora si Gheorghita , isi asteapta sotul , pe Nechifor , plecat la Dorna sa cumpere oi. Desi bine determinat , cadrul are o proiectie mitica , este un spatiu arhaic al credintelor si al ritualurilor stravechi , iar timpul este masurat de sarbatori , semne ale naturii sau evenimente existentiale , ca in povestea sociobonica de la inceputul lumii pe care o spune adeseori Nechifor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baltagul - Argumentatia apartenentei la specia romanului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
671 cuvinte
Nr caractere:
4 097 caractere
Marime:
8.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
baltagul, argument, specie literara, roman
Predat:
la liceu
Sus!