Baltagul - argumentare că aparține genului epic roman

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romanul "Baltagul" a fost considerat o capadopera a prozei romanesti,o deavarata epopee a vietii pastoresti,cu radacini in nucleul epic din "Miorita",dar reprezentativ si o replica la balada polulara,cu o actiune plasata la confluenta dintre civilizatia arhaica si cea moderna si avand in centrul ei tema cautarii si a cunoasterii adevarului.

Este o opera epica,deoarece are narator,are personaje,are actiune si deci subiect cu momentele lui principale,spatiul si timpul sunt cadru al actiunii,modul de expunere de baza este naratiunea,iar autorul isi exprima in mod indirect ideile si sentimentele.

Ca specie literara a genului epic ,"Baltagul" este un roman,o opera epica de mare intindere,cu o actiune complexa,desfasurata intr-un cadru spatial si temporal foarte larg,urmarind un conflict puternic,cu personaje numeroase si oferind o imagine ampla asupra vietii muntenilor.

Romanul este imparit in 16 capitole,cu un singur fir narativ ,de mare dinamism si de un tulburator tragism in final.

Subiectul operei are o expozitiune ce poate fi rezumata in cateva cuvinte.pe fundalul unei povesti despre viata harazita de dumnezeu muntenilor,se proiecteaza chipul Vitoriei Lipan,sotia lui Nechifor Lipan,oier din satul Magura.Munteanca sta pe prisapa si toarce,iar gandurile ei se indreapta catre sotul ei care plecase la Dorna dupa oi ,dar nu se mai intorsese desi Sf. Andrei era aproape.

Conflictul operei este mai mult de natura interioara .Femeia e ingrijorata,cauta sfat la parintele Danila si la baba Maranda,vrajitoarea satului,dar nu gaseste raspunsul si alinare la framantarile ei.Presimtirile sumbre precum si scrisorile primite de la baciul Alexa si de la fiul ei,Gheorghita,care era plecat la apa Jijiei cu speranta de a afla adevarul,ii grabesc hotararea.

Desfasurarea actiunii arata cum munteanca isi cheama fiul,vinde branza si lana,bate obloanele,o trimite pe Minodora la manastire si pleaca in cautarea sotului ei ,insotita de fiul ei .Mai intai insa,ea informeaza autoritatile despre disparitia sotului ei si se supune unui ritual de purificare,postind 12 vineri.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baltagul - argumentare ca apartine genului epic roman.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
673 cuvinte
Nr caractere:
3 670 caractere
Marime:
9.90KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
baltagul, argumentare, gen epic
Predat:
la gimnaziu
Sus!