Baltagul Apartenenta La Specia Roman

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romanul este creatia epica in proza de dimensiuni ample, cu personaje numeroase, cu un fir epic care respecta cronologia si cu actiunea mai complicata decat a schitei si a nuvelei, desfasurandu-se pe mai multe planuri.

Romanul Baltagul, apartinand lui Mihail Sadoveanu, are ca tema principala bogatia sufleteasca a omului din popor, adica a taranului, care in ciuda invataturii putine pe care o detine este atasat de bucuriile vietii, traind in armomie cu oamenii si natura. Baltagul este un roman monografic, deoarece prezinta viata grea a taranilor de la munte si traditiile acestora, un roman politist, deoarece eroina principala, Vitoria, cerceteaza circumstantele mortii sotului ei si mai este un roman mitic, pentru ca incepe cu mitul transhumantei.

Romanul este structurat pe saisprezece capitole si actiunea se desfasoara de le sfarsitul toamnei, in luna noiembrie, pana primavara, in luna martie, la inceput in Magura Tarcaului, un sat de munte, iar apoi pe drumul spre Vatra Dornei. Ingrijorata de absenta indelungata a sotului ei care plecase la Vatra Dornei sa vanda niste oi, Vitoria Lipan porneste impreuna cu fiul ei, Gheorghita in cautarea lui, parcurgand un drum de initiere atat cat pentru Gheorghita, care se maturizeaza, cat si pentru ea. Gasind osemintele lui Nechifor Lipan intr-o rapa, Vitoria cheama autoritatile si il inmormanteaza dupa datini, demascandu-i pe ucigasi.

Personajele operei se impart in doua categorii. Prima categorie e alcatuita din personaje pozitive (majoritatea personajelor) si negative, din care fac parte Calistrat Bogza si Ilie Cutui, ucigasii lui Nechifor. Prima categorie cuprinde personaje principale, Vitoria, secundare, Gheorghita, episodice, Baba Maranda, Minodora, Parintele Daniil etc. si absenti prezenti, Nechifor, in jurul caruia se invarte actiunea, chiar daca nu figureaza deloc ca peronaj.

Vitoria, personajul principal, reprezinta taranca de la munte care duce o viata grea, fiind o femeie cu o complexitate de calitati, dintre care cele mai imortante sunt bogatia spirituala, rabdarea, inteligenta, perseverenta si devotarea fata de barbatul ei.

Modul de expunere predominant este naratiunea, dar apar si descrierea, dialogul si monologul care se da in sufletul indurerat al muntencei. Vocabularul folosit de autor contine in special regionalismele folosite de oamenii de la tara.

Romanul Baltagul are tema similara cu cele a romanelor Ion de Liviu Rebreanu si Morometii de Marin Preda.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
374 cuvinte
Nr caractere:
2 188 caractere
Marime:
7.42 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
roman, baltagul
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Baltagul Apartenenta La Specia Roman
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Romanul Baltagul de Mihail Sadoveanu (1880-1961), aparut in 1930, este un adevarat poem al...
1.1 Orientari ale epicului romanesc in secolul al XIX-lea Zorile romanului romanesc sunt tarzii...
Dumas zice ca romanul a esistat totdeauna. Se poate. El e metafora vietii. Priviti reversul aurit...
Numele de familie vine din famulus (,,sevitor"), care inseamna potrivit ,,Dictionarului...
Necesitatea unei reinterpretari a culturii romane Cultura romana parcurge azi un dramatic proces...
Sus!