Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romanul Baltagul de Mihail Sadoveanu (1880-1961), aparut in 1930, este un adevarat poem al naturii si al sufletului omului simplu, o in dimensiuni mari (George Calinescu). Versul moto, Stapane, stapane, / Mai chiama si-un cane, argumenteaza faptul ca prozatorul a avut ca sursa de inspiratie balada populara, in ceea ce priveste viziunea mioritica asupra mortii.

Romanul este o specia a genului epic, in proza, de mare intindere, cu actiune complexa si complicata, ce se desfasoara pe mai multe planuri narative, antrenand un numar mare de personaje si manifestandu-se conflicte puternice, care contureaza o imagine ampla si profunda a vietii. Principalul mod de expunere este naratiunea, iar trasaturile personajelor reies din propriile fapte, ganduri si vorbe, cu ajutorul dialogului si al monologului interior.

Romanul Baltagul este o opera epica, deoarece autorul isi exprima indirect sentimentele si conceptiile prin intermediul personajelor, al actiunii si prin naratiunea la persoana a lll-a singular, ceea ce argumenteaza detasarea totala a autorului. Timpul in care are loc actiunea este limitat, intamplarile se petrec din toamna pana in primavara, dar nu este precizat anul, deoarece Vitoria Lipan traieste intr-un timp mitic romanesc, un timp spiritual al credintelor si datinilor stravechi, care sugereaza, care au valabilitate in orice epoca. Locul unde se desfasoara actiunea este vast, cuprinzand meleagurile accidentate si stancoase ale muntilor din Moldova, care sugereaza, totodata, viata aspra a muntenilor. Fiind un roman, actiunea este complexa, iar structura este mai complicata decat la povestire sau la nuvela.

In cele saisprezece capitole, precedate de o legenda fascinanta, sunt povestite, in principal, actiunile Vitoriei Lipan de a afla adevarul despre absenta sotului ei si de a implini dreptatea, prin pedepsirea raufacatorilor. Specific romanului este si conflictul interior al eroinei, ilustrat prin zbuciumul profund al sufletului ei chinuit de incertitudine, in care se manifesta un drum launtric sinuos, de la neliniste la adevar, numit labirint interior, care contureaza un personaj mult mai complex decat in povestire sau nuvela.

Romanul se deschide cu o legenda, pe care Nechifor Lipan o spunea la cumetrii si nunti, de la care era nelipsit in vreme de iarna si povestea ii vine in minte nevestei lui, Vitoria, din memorie afectiva, care inseamna ca amintirile despre sotul ei vin dintr-o profunda si tainica legatura sufleteasca ce se stabilise intre ei In aceasta legenda, naratorul face o prezentare a locuitorilor din muntii Moldovei, a trasaturilor de caracter generate de viata lor aspra pe aceste meleaguri stancoase si abrupte.

Expozitiunea. Este prezentat locul actiunii: satul de munte de pe Magura Tarcaului. Timpul actiunii se petrece toamna tarziu, spre sfarsitul lui noiembrie. Personajele care participa la actiune sunt Vitoria Lipan si Nechifor Lipan.

In expozitiune este prezentata schita de portret a ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baltagul - Varianta 22
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 433 cuvinte
Nr caractere:
7 052 caractere
Marime:
12.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!