Previzualizare referat:

Extras din referat:

Baltagul, de Mihail Sadoveanu este o opera epica deoarece are actiune, autor, personaje si un narrator. Prin intermediul actiunii autorul isi exprima in mod indirect sentimentele de admiratie fata de eroina romanului, Vitoria Lipan, fata de fiul acesteia, Gheorghita, dar si sentimente de condamnare fata de ucigsii lui Nechifor Lipan, Calistrat Bogza si Ilie Cutui.

Romanul este opera epica in proza, de mare intindere, cu o actiune complexa ce se desfasoara pe mai multe planuri narrative la care participa un numar mare de personaje, cu un conflict puternic, oferind o imagine ampla si profunda a vietii.

Mihail Sadoveanu nareaza la persoana a treia intamplarile ce se desfasoara intr-un anumit timp si spatiu. Fara sa se precizeze anul, intamplarile se desfasoara de toamna, de cand Nechifor Lipana pleaca la Dorna sa cumpere oi, pana primavera, cand Vitoria Lipan, sotia sa, ii descopera osemintele. Spatiul vast cuprinde tinuturi de munte: Magura Tarcaului, zona Bistritei, precum si zona de campie: la Cristesti in baltile Jijiei.

Modul principal de expunere este naratiunea care se impleteste cu descrierea, dialogul si monologul interior.

Aceasta opera are o actiune complicate si mai complexa decat a altor opera epice: schita, povestirea, nuvela. Acest roman cuprinde 16 capitole in care sunt prezentate actiunile Vitoriei Lipan in cautarea si cunoasterea adevarului despre sotul ei plecat demult de acasa. Romanul este structurat pe doua planuri narative: un plan retrospectiv plasat la inceputul romanului care in care Vitoria Lipan rememoreaza intamplarile vietii de familie, si un plan cronologic care relateaza intamplarile de la prezenta oilor si a ciobanilor in baltile Jijiei pana la stabilirea adevarului si a dreptatii.

Titlul romanului este semnificativ, denumind arma crimei, dar si a pedepsei. Gheorghita il omoara pe Bogza, asasinul tatalui sau, cu aceeasi arma cu care Calistrat Bogza l-a omorat pe Nechifor Lipan.

Cu acelasi baltag e satisfacuta setea de inavutire, dar si dorinta de dreptate, Baltagul lui Gheorghita ramanand nepatat de sange.

In mitologia populara, Baltagul e arma simbolica menita sa implineasca dreptatea, o unealta justitiara. Atunci cand Baltagul e folosit pentru implinirea dreptatii, nu e patat de sange.

Vitoria Lipan traieste in Magura Tarcaului, fiind zavorata in sine de spaima ca ceva rau s-a intamplat sotului sau, Nechifor Lipan, om harnic si gospodar al satului.

De la starea de neliniste, Vitoria devine ingrijorata pentru ca Nechifor please la Dorna sa cumpere oi si nu s-a mai intors cum ar fi trebuit, si nici nu daduse vreo veste. Ingrijorata, nevasta cere sfatul preotului, dar merge si la baba Maranda, vrajitoarea satului.

Vitoria hotaraste sa plece in cautarea lui Nechifor, intrucat o multime de semen rau prevestitoare o indeamna la drum. Mai intai pune in ordine gospodarie cu un spirit practice cu o luciditate imprsionanta: pe Minodora, fiica sa o duce la manastire, vinde agoniseala pentru a ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baltagul - Varianta 17
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
947 cuvinte
Nr caractere:
5 374 caractere
Marime:
9.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!