Previzualizare referat:

Extras din referat:

Baltagul concentreaza intr-un nr. relativ mic de pagini o poveste despre viata si moarte, despre dragoste si ura, despre crima si pedeapsa. D. p. d. v. al speciei in care se incadreaza unii au vazut in Baltagul un roman politist, (Calinescu) altii socotesc ca este in acelasi timp epopee si roman (Constantin Ciopraga), altii ca ar fi un roman cu caracter mitic baladesc (Perpessicius), altii roman de dragoste (Paul Georgescu), basm initiatic. Parerile au fost la fel de numeroase si in ceea ce priveste tematica. Unii autori considera ca Baltagul este un roman al ritmurilor primitive al civilizatiei pastoresti cu transhumanta caracteristica. (G. Calinescu) Pentru altii este romanul unui suflet de munteanca. (Perpessicius), al schimbarii lumii (Manolescu) O parafraza culta, moderna a Mioritei (Georgescu), povestea lui Isis in cautarea trupului dezmembrat a lui Osiris Ion D. Balan aminteste o marturisire facuta de Sadoveanu la inceputul anilor 60, intr-una din drumetiile sale scriitorul s-ar fi oprit la un han unde la o masa vecina unde 2 jandarmi porniti in cercetare, povestesc despre moartea unui cioban si fac presupuneri in legatura cu faptasii. Acesta ar fi doar un punct de plecare, faptul concret care a declansat ideea operei. Desi a fost scrisa in 8 9 zile opera a avut o lunga perioada de gratie. Subiectul romanului este deosebit de simplu amintindu-l pe acela al Baladei Miorita, balada a carei evidenta este una cunoscuta. 1. De la inceput pana la cautarea lui.

2. De aici pana la gasirea mortului.

3. Din acest punct pana la sfarsit.

Subiectul Povestea Vitoriei Lipan se desfasoara pe fundalul unei existente pastorale.

Sotul plecase de acasa sa cumpere oi de la Dorna, se apropia de Sf. Andrei si el nu se mai intorcea. Vitoria nelinistita incepe sa-l caute, trimite scrisori la baciul Alexa, se sfatuieste cu Danila, preotul satului, merge la baba Maranda vrajitoarea, ajunge si la icoana facatoare de miuni, dar prevazatoare, anunta si autoritatile de la Piatra. Visul ii transforma banuiala in certitudine (viseaza trecand cu calul o apa neagra, dar era cu spatele la ea) apoi cucosul ii da semne de plecare. Femeia isi organizeaza cu mare grija actiunile: isi ingrijeste sufletul, tine post negru 12 vineri, isi pregateste sufleteste fiul, o trimite pe fica sa Minodora la manastire, face rost de bani vanzand branza si lasa casa in seama argatului Mitrea.

Itinerariul Vitoriei Lipan Joi 9 Martie duce cele randuite la biserica, se impartaseste si comanda baltag nou. Vineri 10 Martie la rasaritul soarelui dupa ce-si facuse de 3 ori cruce, femeia pleaca insotita de fiul sau, impreuna cu negustorul David din Calugareni. Trec apa Bistritei, fac popas de seara la un han la Bicaz, unde afla ca Nechifor era cunoscut, se ducea in sus avea cal bun. Sambata ajung la Calugareni raman noaptea la domnul David si afla aici ca Nechifor a plecat la drum asupra noptii. Duminica pleaca Farcasa pe soare apoi se schimba vremea si ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baltagul - Varianta 16
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
1 436 cuvinte
Nr caractere:
6 205 caractere
Marime:
11.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!